Vanuit onze D&I Business Community kwam de vraag of wij ook intervisie aan konden bieden, specifiek met betrekking tot D&I casuïstiek. Een interessante vraag en wij waren benieuwd of ook mensen buiten onze community hier behoefte aan zouden hebben. We zetten een poll uit en de reacties waren duidelijk. Bijna iedereen bleek in een D&I intervisie geïnteresseerd. De meesten hiervan wilden wel eerst wat meer informatie.

Omdat één van onze flexcollega’s een gecertificeerde en ervaren intervisor is, gingen we met haar het gesprek aan: hoe zou zo’n intervisie eruit kunnen zien? Al snel hadden we een aantal mooie opties bij elkaar. Om de intervisie daadwerkelijk vorm te kunnen geven, moeten er keuzes gemaakt worden over de vorm, frequentie en randvoorwaarden. In deze nieuwsbrief en op de sociale media doen we daarom de uitvraag: Hoe mag de D&I Intervisie er voor jou uitzien?

Intervisie kan je faciliteren met een vaste groep of met een steeds wisselende groep. Omdat we de D&I Intervisie ook open willen stellen voor mensen die nog niet aan ons verbonden zijn, lijkt een flexibele groep in eerste instantie het meest passend. Het voordeel van een flexibele groep is dat je incidenteel kan deelnemen wanneer je een casus hebt die je in wil brengen. Wel is het belangrijk vaste ‘huisregels’ te hebben zodat iedereen die deelneemt zich prettig en veilig kan voelen. Een nadeel van een flexibele kan zijn dat deelnemers afhaken op het moment dat ze zelf geen vraag hebben – je bouwt hiermee niet aan continuïteit en de het leerproces is minder. Je zou dus moeten kiezen tussen een vaste, besloten groep en een flexibele groep die naar behoefte bij elkaar komt. Of misschien wel allebei.

Wanneer je gekozen hebt voor het type groep, kijk je naar hoe je de bijeenkomsten inricht. Een gangbare frequentie van een vaste intervisiegroep is zeven bijeenkomsten per jaar. Dat betekent dat je elke zes weken bij elkaar komt. Een flexibele intervisiegroep komt naar behoefte bij elkaar, maar bij voorkeur ook niet vaker dan elke zes weken. Zelfs bij een vaste groep kan niet iedereen elke bijeenkomst aan de beurt komen. Een bijeenkomst kan twee tot drie uur duren in welke tijd je één tot twee casussen kunt behandelen. Je verdeelt de tijd zo dat iedereen die aan bod wil komen een keer een casus kan inbrengen. Daarnaast leer je natuurlijk ook veel van de casuïstiek van anderen. Je komt als D&I professional vergelijkbare uitdagingen tegen en intervisie is er ook om verder te komen door de krachten te bundelen.

Onze community leden wonen over heel Nederland verspreid. Het lijkt daarom zinvol om de intervisie online te laten plaatsvinden. Hierdoor hoeven mensen niet te reizen, hoeven ze er minder tijd voor uit te trekken en hoeven er minder kosten voor te worden gemaakt. Aan de andere kant zijn sommige werkvormen online niet mogelijk en kan online werken afstandelijk aanvoelen. Ook kan een bijeenkomst online minder lang duren dan op locatie omdat het meer van de deelnemers vraagt. Een online intervisie maakt het wel weer gemakkelijker om ’s avonds te organiseren en het aantal deelnemers (maximaal 10) maakt iets minder uit.

Om een zinvolle intervisie vorm te geven vinden wij het belangrijk dat de intervisor iemand is die er verstand van heeft en er ervaring mee heeft. Dat betekent dat we voor de inzet van deze persoon betalen. Logisch om dat voor deelname aan de D&I Intervisie een bedrag te vragen. Puur om uit de kosten te zijn. Daarnaast draagt het bij aan het commitment van de deelnemer, iets wat bij intervisie ook belangrijk is. Wanneer we kiezen voor een vaste groep, betaal je als deelnemer een jaarbedrag van maximaal €175,-. Bij een flexibele groep zal het gaan om een bijdrage van €25,- per bijeenkomst. Op deze wijze kunnen we kwaliteit garanderen en waarde toevoegen aan ons D&I netwerk. Leden van onze D&I Business Community kunnen dan een korting krijgen, zij betalen voor alle activiteiten van Natuurlijk Inclusief® een gereduceerde prijs.

Tot slot vinden wij het belangrijk bij te dragen naar een vertaling in de praktijk. Dat de oplossingen die in een bijeenkomst naar boven komen eventueel ook bij andere situaties gebruikt kunnen worden. Hiervoor hebben we bedacht dat het zinvol kan zijn een online omgeving in te richten waar bepaalde casuïstiek of aanpak (anoniem) gedeeld kan worden. Door het proces uit te schrijven (dit was de vraag, dit was de methodiek die we volgden, zo zijn we tot deze oplossing gekomen) kunnen we het leerproces optimaal stimuleren.

Ook zullen alle gebruikte intervisiemethoden beschikbaar zijn. Zo’n online omgeving past goed bij een vaste groep, maar misschien is er een vorm denkbaar waarbij incidentele deelnemers hier gebruik van kunnen maken. Daarnaast willen we, indien er gekozen wordt voor een vaste groep, een werkboek samenstellen met intervisiemethoden, reflectievragen en tips voor hoe verder te gaan.

Zo zijn er nog een heleboel vragen waar we graag met jou antwoord op geven. Hieronder staan de belangrijkste vragen nog eens op een rij. De antwoorden stuur je naar info@natuurlijkinclusief.nl o.v.v. intervisie. Onder alle reacties verloten we een bol.com bon van €50,-.

De vragen:

  • Heb je liever een vaste intervisiegroep of een flexibele groep?
  • Kan je je vinden in de frequentie van 7 keer per jaar?
  • Heb je liever een intervisie op locatie of online?
  • Wil jij liever overdag of ’s avonds bijeenkomen?
  • Wat voor soort casuïstiek zou je inbrengen?
  • Ben jij bereid voor intervisie te betalen?
  • Zie jij meerwaarde in een online omgeving en/of werkboek?

Laat ons weten of je van de ontwikkelingen op het gebied van de D&I Intervisie op de hoogte wilt blijven. Heb je vragen of opmerkingen? We horen het graag. Samen gaan we op weg naar een natuurlijk inclusief Nederland!