Succesvolle Werkconferentie Wet Banenafspraak 2023!

Landgoed De HorstOp 3 oktober jl. werd Diversity Day door Natuurlijk Inclusief® wel op een heel bijzondere manier ingevuld: de Werkconferentie Wet Banenafspraak. Uit heel het land kwamen professionals vanuit gemeenten en UWV, vanuit werkbedrijven en non-profit organisaties en ook werkgevers en mensen uit de doelgroep, bij elkaar om aan de slag te gaan met de Wet Banenafspraak. Van Terneuzen tot Enschede, van Nijkerk tot Haarlem en van Woerden tot Almere; het bereik was aanzienlijk en daardoor bijzonder waardevol.

Nu hoor ik u denken: dat gebeurt toch vaker? En ja, het klopt dat er regelmatig een bijeenkomst over dit thema wordt georganiseerd. Wat uniek was aan deze werkconferentie is dat er op de dag zelf, samen met de professionals, problemen werden op gelost die in het dagelijks werk worden ervaren. Niet voor niks een ‘werk’conferentie genoemd, had deze dag een groot doe-gehalte. De resultaten mogen er wezen.

De hele dag waren de professionals te gast op het Landgoed de Horst in Driebergen-Rijssenburg en verzorgd met duurzame, biologische en gezonde snacks, lunch en hapjes. Na een plenaire start met dagvoorzitter Gert Klooster (Puur Publiek) en Crystal Ziel (Directeur Natuurlijk Inclusief®) gingen de aanwezigen uiteen om aan te sluiten bij een werksessie van hun keuze.

Twee werksessie hadden een probleemoplossend doel. Klariena Bouma (Klariena Bouma Advies) faciliteerde de sessie over de Wet Poortwachter. De probleemstelling was dat niet alle gemeenten en UWV’s helderheid hebben over taken en verantwoordelijkheden en dat het proces niet overal even goed is ingeregeld. Inge Orlemans (Natuurlijk Inclusief®) faciliteerde een sessie met als doel te komen tot een leidraad, format of handleiding voor het organiseren van een driegesprek tussen UWV, gemeente en klant.

Daarnaast nam Suzanne Reep (Possible Impact) de deelnemers mee in hoe een inclusieve werkvloer bereikt kan worden vanuit het gedachtengoed van Noaberschap. Hiske Andriessen (SZW) vertelde over de plannen met betrekking tot verbreding van de doelgroep banenafspraak. En tijdens een boeiend panelgesprek met Jack Stuifbergen (Breedweer), Guido Eggermont (Ferm Werk) en Hiske Andriessen werd, onder begeleiding van de dagvoorzitter, een stevig gesprek gevoerd over inclusief werkgeverschap.

Het slotwoord was weer aan Gert Klooster en Crystal Ziel waarbij zij terugblikten op een vruchtbare dag, op een inspirerende locatie, met goed voedsel, fijne muziek en vooral ook veel verbinding. Na een gezamenlijke afsluiting, onder begeleiding van zangeres Ayesha de Groot en haar begeleider op keyboard Maurits, ging ieder weer huiswaarts met een gevulde goodiebag in de hand, nieuwe telefoonnummers verzameld en concrete afspraken over wat er vanaf morgen anders gedaan wordt. Ook de organisatie blikt terug op een geslaagd evenement.

Bekijk hiernaast een korte impressie