• Winkelwagen Winkelwagen
    0Winkelwagen
Natuurlijk inclusief
  • Home
  • Over ons
    • Nieuws
    • Missie en visie
    • Digitale nieuwsbrieven & digitaal magazine
    • Ga ik je zien?!
      • De Campagne
      • Opleidingen en workshops
      • Impact keten reactie
      • Inclusief Ondernemerscafé Woerden
      • Alles Begint Met Een Klik
      • Toolkit GIJZ
    • Global goals
    • Testimonials
    • Contact
  • Diversiteit en Inclusie (D&I)
    • Diversiteit en Inclusie
    • Onze methode
    • Aanbod D&I
    • Effectief inclusief beleid
    • Focus op D&I
    • Lokale impact hub
    • Factsheet: Registratie van persoonsgegevens
    • Factsheet: Verplichte toegankelijkheid websites 2025
  • SROI
    • SROI
    • Voor bedrijven
    • Voor overheden
  • Banenafspraak
    • Wet Banenafspraak
      • Kennisdocument Wet Banenafspraak
      • De Wet Banenafspraak en privacy
    • Werkconferentie
      • Digitaal magazine Werkconferentie Wet Banenafspraak
      • Terugblik Werkconferentie Wet Banenafspraak
      • Uitkomst werksessie Wet Poortwachter
      • Uitkomst werksessie 3-gesprek
      • Muzikale omlijsting
      • Het idee achter de Werkconferentie
    • Kennissessies
  • Programma’s & trainingen
    • D&I Business Community, Strippenkaart, E-learning en online sessies
  • Vacatures
  • Menu Menu
Nieuws
Hanneke PoelmansFotografie: Bianca Toeps

Nieuwe column Hanneke Poelmans: Gewoonte

4 november 2025/in Actueel
Hanneke Poelmans

Fotografie: Bianca Toeps

Gewoonte

Mijn vader was kok. Al had hij zijn koksmuts al voor mijn geboorte aan de wilgen gehangen en werkte hij de rest van zijn werkzame leven verder op kantoor. Maar bij familiegelegenheden kookte hij steevast de sterren van de hemel. Het kerstdiner was en is altijd een waar feest met meerdere gangen en verrassende gerechten. Nog steeds kookt hij elke avond voor mijn moeder en zichzelf een verse maaltijd.

Helaas heb ik zijn culinaire genen niet geërfd. Zelf kan ik nog net een ei bakken. Toen ik voor het eerst op kamers ging wonen belde ik mijn vader bijna elke avond: hoelang moet de pasta koken, wat gaat er in een boerenomelet? Zelfs na 20 jaar op mezelf is koken nooit een gewoonte geworden. Sterker nog: het is een dagelijkse worsteling.

Veel mensen met autisme hebben moeite met executieve functies – de regelfuncties van je hersenen die helpen om doelgericht te handelen, plannen en je gedrag te sturen. Koken is daar een perfect voorbeeld van. Na een dag vol prikkels (en die zijn er altijd) heb ik vaak geen energie meer om te koken. Er komen zoveel handelingen bij kijken dat ik al moe word voordat ik eraan begonnen ben. Ik moet nadenken over wat ik wil eten (zo gevarieerd mogelijk), plannen, boodschappen doen, koken (meerdere handelingen tegelijk) en – in de woorden van mijn vader – ‘het moeilijkste van koken’: opruimen.

Natuurlijk kun je al dat allemaal plannen en voorbereiden. Dat doe ik ook. Maar het blijft me veel energie kosten, en het gaat nooit automatisch. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld 66 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Voor complexere dingen, zoals gezonder eten, zelfs 254 dagen. Voor mensen met autisme kan dat nog langer duren. En hoewel gewoontes daarna juist standvastiger zijn, is het me nog nooit echt gelukt.

Ik heb alles geprobeerd: kookboeken, maaltijdboxen, kant-en-klaar, diepvriesmaaltijden. Niks beklijfde. Als student at ik vaak dagenlang hetzelfde: tortellini’s met kant-en-klare saus. Dat zou ik nu nog steeds kunnen. Het voordeel van autisme is dat herhaling me niet stoort. Mijn zoon heeft dat ook: als hij bij mij is, maak ik altijd dezelfde gerechten. Eén recept – grappig genoeg ook tortellini’s, maar dan met zelfgemaakte saus – maak ik al sinds zijn peutertijd.

Afgelopen zomer probeerde ik iets nieuws. Met behulp van AI wilde ik gezonder eten en afvallen. Via een app maakte ik foto’s van mijn maaltijden en kreeg direct te zien hoe gezond ze waren: hoeveel eiwitten, vetten en koolhydraten erin zaten. Dat gaf inzicht en leerde me veel over voeding. Uiteindelijk stapte ik over op ChatGPT, dat op mijn verzoek persoonlijke weekmenu’s en trainingsschema’s maakte. Ideaal: ik hoefde niets te kiezen, alles was afgestemd op mijn situatie en ik wist zeker dat ik genoeg voedingsstoffen binnenkreeg.

Het werkte even. Ik at gezonder, probeerde dingen die ik nog nooit had gegeten (quinoa, lijnzaad en linzen) en bewoog elke dag. Ik viel af en voelde me fit. Totdat (werk)stress en vermoeidheid weer toesloegen. Toen viel ik terug op mijn oude gewoonte: snelle, suikerrijke en vette happen. Biologisch gezien is dat logisch: bij stress en vermoeidheid maakt je lichaam meer cortisol en ghreline aan en minder leptine, waardoor je brein snakt naar snelle energie en je eerder grijpt naar vet en suiker.

Toch heeft het iets veranderd. Ik heb nu kennisgemaakt met gezonde opties en kook die wanneer ik energie heb. Het lukt lang niet elke dag (soms wekenlang niet), maar elke keer dat het wél lukt is winst. Wie weet sluipt er zo, héél langzaam, toch een nieuwe gewoonte in.

Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op WhatsApp
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
  • Link naar Instagram
  • Link naar Youtube
https://natuurlijkinclusief.nl/wp-content/uploads/2024/10/MG_1231-Editc.jpg 1750 1250 Shaaneequa Peper https://natuurlijkinclusief.nl/wp-content/uploads/2021/11/ICQ-Talent-Profs-Natuurlijk-Inclusief-logo-e1635805272496.png Shaaneequa Peper2025-11-04 11:31:342025-11-04 11:31:34Nieuwe column Hanneke Poelmans: Gewoonte

Inhoud

Diversiteit

Vragen of meer weten?

Neem contact met ons op

Navigatie

  • Home
  • Nieuws
  • Privacy Statement Natuurlijk Inclusief®
  • Algemene Voorwaarden

Natuurlijk Inclusief®

  • Deventerstraat 28

    7311LW Apeldoorn

  • KVK 74527398

Contact

  • info@natuurlijkinclusief.nl
  • 055-3031462
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook Facebook
    Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Instagram
  • Link naar Youtube
  • Home
  • Nieuws
  • Privacy Statement Natuurlijk Inclusief®
  • Algemene Voorwaarden
Link naar: Nieuwe column Arash Kargar: Van integratie naar inclusie Link naar: Nieuwe column Arash Kargar: Van integratie naar inclusie Nieuwe column Arash Kargar: Van integratie naar inclusieArash Kargar Link naar: Optimaliseer de nazorg van ex-gedetineerden in 2026 Link naar: Optimaliseer de nazorg van ex-gedetineerden in 2026 Mensen met verschillende huiskleur leggen de handen op elkaar.Optimaliseer de nazorg van ex-gedetineerden in 2026
Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde Scroll naar bovenzijde

🍪 Cookies voor een inclusieve ervaring! We gebruiken cookies om onze website toegankelijk en gebruiksvriendelijk te houden. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

OKMeer informatie

Cookie en privacy instellingen



Hoe wij cookies gebruiken

We kunnen vragen om cookies op uw apparaat te plaatsen. We gebruiken cookies om ons te laten weten wanneer u onze websites bezoekt, hoe u met ons omgaat, om uw gebruikerservaring te verrijken en om uw relatie met onze website aan te passen.

Klik op de verschillende rubrieken voor meer informatie. U kunt ook enkele van uw voorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze websites en de services die we kunnen bieden.

Essentiële Website Cookies

Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om u diensten aan te bieden die beschikbaar zijn via onze website en om sommige functies ervan te gebruiken.

Omdat deze cookies strikt noodzakelijk zijn om de website te leveren, heeft het weigeren ervan invloed op het functioneren van onze site. U kunt cookies altijd blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen en alle cookies op deze website geforceerd te blokkeren. Maar dit zal u altijd vragen om cookies te accepteren/weigeren wanneer u onze site opnieuw bezoekt.

We respecteren volledig als u cookies wilt weigeren, maar om te voorkomen dat we u telkens opnieuw vragen vriendelijk toe te staan om een cookie daarvoor op te slaan. U bent altijd vrij om u af te melden of voor andere cookies om een betere ervaring te krijgen. Als u cookies weigert, zullen we alle ingestelde cookies in ons domein verwijderen.

We bieden u een lijst met opgeslagen cookies op uw computer in ons domein, zodat u kunt controleren wat we hebben opgeslagen. Om veiligheidsredenen kunnen we geen cookies van andere domeinen tonen of wijzigen. U kunt deze controleren in de beveiligingsinstellingen van uw browser.

Google Analytics Cookies

Deze cookies verzamelen informatie die in geaggregeerde vorm wordt gebruikt om ons te helpen begrijpen hoe onze website wordt gebruikt of hoe effectief onze marketingcampagnes zijn, of om ons te helpen onze website en applicatie voor u aan te passen om uw ervaring te verbeteren.

Als u niet wilt dat wij uw bezoek aan onze site volgen, kunt u dit in uw browser hier uitschakelen:

Overige externe diensten

We gebruiken ook verschillende externe services zoals Google Webfonts, Google Maps en externe videoproviders. Aangezien deze providers persoonlijke gegevens zoals uw IP-adres kunnen verzamelen, kunt u ze hier blokkeren. Houd er rekening mee dat dit de functionaliteit en het uiterlijk van onze site aanzienlijk kan verminderen. Wijzigingen zijn pas effectief zodra u de pagina herlaadt

Google Webfont Instellingen:

Google Maps Instellingen:

Google reCaptcha instellingen:

Vimeo en Youtube video's insluiten:

Andere cookies

De volgende cookies zijn ook nodig - U kunt kiezen of u ze wilt toestaan:

Privacybeleid

U kunt meer lezen over onze cookies en privacy-instellingen op onze Privacybeleid-pagina.

Privacy Statement Natuurlijk Inclusief®
Accept settingsHide notification only

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief!

Je ontvangt maandelijks tips, nieuws en inspiratie over inclusie op de werkvloer en impactvol ondernemen. Waardevol voor zowel professionals als organisaties!

Meld je hier aan!