Pesten komt helaas regelmatig voor en laat vaak diepe littekens achter, vooral bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Dit leed blijft echter veelal onopgemerkt vanwege de complexiteit van hun beperking. Om deze kwetsbare groep niet te vergeten, geven we ze elk jaar op 7 juni extra aandacht en steun. Het thema dit jaar was “Mens en Maatschappij, Sociale Cohesie en Integratie”.

Het pesten van deze groep leidt tot schrijnende situaties van eenzaamheid en sociale uitsluiting. Naast het bestrijden van pestgedrag is het essentieel om begrip en empathie richting mensen met een (licht) verstandelijke beperking te bevorderen. Voorlichting en bewustwording zijn onmisbare tools om dit probleem effectief aan te pakken. Het stoppen van pesten is een gedeelde verantwoordelijkheid. Zie je ongewenst gedrag? Spreek de pester erop aan. Durf je dit niet alleen? Zoek steun bij anderen. Word jij gepest? Maak het bespreekbaar bij iemand die je vertrouwt.

Op deze dag roepen we iedereen op – ouders, verzorgers, begeleiders, professionals, vrienden en familie – om zich gezamenlijk in te zetten voor een omgeving waarin mensen met een (licht) verstandelijke beperking zich veilig en gerespecteerd voelen. Bij Natuurlijk Inclusief®️ is het bieden van gelijke kansen onze missie. Elke dag streven we ernaar om een samenleving te creëren waarin diversiteit en inclusie niet alleen worden geaccepteerd, maar ook worden omarmd. Kunnen wij je hierbij ondersteunen? Ontdek hoe op: www.natuurlijkinclusief.nl. Kijk voor meer informatie over pesten, ervaringsverhalen en hulpbronnen op: www.aandachtvoorpesten.nl.

Man met verstandelijke beperking luistert naar muziek - Natuurlijk Inclusief