Blog: Er is ruimte voor iedereen

Vandaag sprak ik een HR-professional van een bedrijf in de reclamebranche over inclusie. Het was het tweede gesprek dat we voerden in een verkenning of Natuurlijk Inclusief® iets voor ze kan betekenen. Nu hadden ze, naast het inclusievraagstuk, ook een uitdaging in het aantrekken van regulier personeel. Dat horen we vaker en ik heb natuurlijk gekeken of we vanuit de ICQ Groep iets voor hen kan betekenen.

Natuurlijk Inclusief® valt onder de ICQ Groep die zich met haar andere labels richt op recruitment en detachering, o.a. op het gebied van IV-ICT, Sociaal Domein, projectmanagement, interim-management en grote transities zoals de energietransitie. De reclamebranche valt daar niet onder, maar hé – vragen kan altijd. We konden deze professional met deze vraag helaas niet zelf van dienst zijn, dus besloot ik mijn netwerk in te zetten.

Connecties maken

Naast de concullega’s ‘verzamel’ ik bedrijven om me heen die zich inzetten voor inclusie. Zo kwam ik bij Ictoria; een bedrijf, niet alleen in de buurt van hun hoofdkantoor maar ook een bedrijf met een verhaal.

Ictoria is een mediabedrijf opgericht door Nadia van den Heuvel. De focus van het mediabedrijf is werken met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben vanwege een beperking. Ictoria is dan een eerste stap waarna veel van de werknemers doorstromen naar een andere baan. Nadia is een vrouw met een bijzonder verhaal en ik raad iedereen met een passie voor inclusie aan met haar een connectie te maken en dit geweldige bedrijf te volgen.

Inclusieve samenleving en arbeidsmarkt

Diezelfde tip gaf ik mijn gesprekspartner ook, want ik denk dat er ook op inhoud raakvlakken zitten. En daarnaast is het met deze krapte op de arbeidsmarkt verstandig je horizon qua personeel te verbreden. De vacatures van het bedrijf in de reclamebranche zijn zeer geschikt voor mensen met een urenbeperking, dus ik raadde haar eerder al aan ook eens bij de verschillende Werkgeverservicepunten op bezoek te gaan. Dit advies had ze te harte genomen en er waren al mooie verbindingen gemaakt.

Heerlijk vind ik dit, meedenken, ook wanneer het me zelf niks ‘oplevert’. Mijn visie op de inclusieve samenleving en -arbeidsmarkt is dat we allemaal belangrijk zijn voor het geheel. Samen maken we de muziek en er is dus ook ruimte voor iedereen. Natuurlijk Inclusief® biedt unieke trajecten die je nergens anders vindt, toch zal ik nooit zeggen dat andere partijen niet nodig zijn. Want niemand doet alles en Nederland is groot genoeg voor ons allemaal. Bovendien, door een groot netwerk te onderhouden, hoef ik nooit nee te zeggen. Met liefde verwijs ik naar mijn netwerk door, zoals ik vandaag deed.

Dit groeiende netwerk bestaat trouwens niet alleen uit bedrijven, maar ook uit gemeenten, ministeries, zorgorganisaties, maatschappelijke organisaties en individuele professionals die zich specialiseren in D&I, SROI en/of Wet Banenafspraak. Wat opvalt is dat veel van de vraagstukken rondom D&I bij bijna iedereen voorkomen. De organisaties verschillen, de vragen een stuk minder.

D&I Business Community

Omdat je samen sneller gaat en het helpend is te verbinden en van elkaar te leren, lanceren we februari 2024 de D&I Business Community. Voor slechts € 105,- per jaar maak je deel uit van een groeiende groep professionals die gaan voor inclusie. Elke maand kom je digitaal samen rondom een thema, ingeleid door interessante sprekers. Je hebt beschikking tot veel D&I materiaal en krijgt korting op alle activiteiten die Natuurlijk Inclusief® organiseert. Deelnemers aan de D&I Versneller en/of de D&I e-learning zijn automatisch member van de D&I Business Community. Het delen van ervaringen en leren van elkaar wordt zo heel natuurlijk.

Ik heb zeker nog wel ruimte in mijn netwerk en praten over D&I is altijd een zinnige besteding van mijn tijd. Kom je een digitaal bakkie met me doen? Wie weet verwijs ik de volgende keer wel naar jou door.

Doe me een voorstel via crystal@natuurlijkinclusief.nl.

Aanmelden voor de D&I Business Community doe je via gijz@natuurlijkinclusief.nl.