Crystal Ziel

Als tiener voelde ik me rond Oud en Nieuw altijd een beetje nostalgisch. Oudejaarsavond verborg ik me op mijn kamer met mijn dagboek en reflecteerde ik op het afgelopen jaar. Omdat ik lang een enthousiaste dagboekschrijver was, heb ik een heel overzicht aan eindejaarsmijmeringen verzameld. Grappig om te lezen dat, toen ik jong was, deze dag vooral in het teken stond van terugkijken en bezinnen.

Later kwam het vooruitblikken erbij en vanuit de strategische functies die ik zou gaan vervullen begon dat steeds eerder in het jaar. Toch heb ik nooit de behoefte gehad om goede voornemens te formuleren. Nee, dat is niet waar: ik formuleer regelmatig goede voornemens, alleen doe ik dat het hele jaar door. Nooit ben ik op 1 januari met een specifiek doel voor ogen gestart.

Dat veel mensen dat wél doen, zie je op de sociale media aan de oproepen om te stoppen met roken, meer te bewegen, gezond te eten of te zorgen voor meer (innerlijke) rust. Het gaat in elk geval altijd om het stoppen met een slechte gewoonte of te starten met iets wat goed voor je is.

Zo kan ik me voorstellen dat veel bedrijven in Nederland het voornemen hebben in 2024 aandacht te besteden aan diversiteit en inclusie. Je ontkomt er haast niet aan. Zet je die stap niet vanwege intrinsieke motivatie, dan wel om de druk vanuit de brancheorganisatie of de krapte op de arbeidsmarkt. Wat de reden ook is, als je toch een goed voornemen formuleert, dan is D&I wel een hele sterke.

Sterk vanwege het belangrijke thema én vanwege de haalbaarheid. Wist je bijvoorbeeld dat je in twee dagdelen met een ambassadeursgroep van je bedrijf het hele fundament voor een inclusieve bedrijfsomgeving hebt neergezet? Goede voornemens zijn meestal uitdagend en lastig vol te houden. Voor het inzetten op D&I hoeft dit gelukkig niet zo te zijn.

Een maatschappelijke organisatie in Amsterdam heeft het goed bekeken; zij starten volgend jaar met onze D&I Versneller en hebben daarna een concreet plan waar ze de komende jaren mee verder kunnen. Een gemeente in Twente rondt die van haar dit jaar nog af voor een frisse start in 2024.

Dat is het mooie: ook al heb jij het voornemen voor meer diversiteit en inclusie nog niet concreet, met onze programma’s breng je die scherpte aan op een wijze die precies past bij waar jouw organisatie voor staat. We heten niet voor niks Natuurlijk Inclusief®.

Als jij met jouw organisatie (commercieel, overheid of non-profit) ook met impact het nieuwe jaar in wil gaan, neem dan contact op over de mogelijkheden. Wanneer jij dan over een jaar op 2024 reflecteert, is dit goede voornemen in elk geval behaald!