ICQ Groep groeit!

Afgelopen december verwelkomden wij Jessica Lehmann (29) bij ons in het team. Zij vervult de functie van Adviseur Diversiteit en Inclusief bij ons label ICQ- Natuurlijk Inclusief®, waarbij ze zich richt op het ondersteunen en verbinden van organisaties bij het behalen van hun doelen op het gebied van diversiteit en inclusie. Inmiddels heeft zij al een aantal maanden kunnen meedraaien. Hoogste tijd om haar te introduceren en naar haar bevindingen te vragen!

Jessica Lehmann (29) woont in Utrecht, samen met haar Griekse partner Giannis en haar Spaanse hondje Sukha. Ze houdt erg van reizen, natuur en lekker eten (maar niet van koken…). Voor Sushi mag je haar ’s nachts wakker maken. Oorspronkelijk komt Jessica uit Duitsland, en dat klinkt ook een klein beetje door in haar naam én accent.

“Mijn passie om mezelf in te zetten voor sociale rechtvaardigheid ontstond in eerste instantie door de ervaringen die ik zelf mee heb gemaakt met uitsluiting op basis van mijn identiteit. Ik ben geboren in een heel klein Duits dorpje genaamd Nordrach. Mijn moeder komt van de Filipijnen en mijn vader is Duits. Ik ben dus opgegroeid tussen twee culturen. Als klein kind heb ik nooit een verschil gezien tussen mij en de kinderen om mij heen, zelf waren wij het enige (half-) Aziatische gezien in het hele dorpje.

Maar toen ik opgroeide, ervoer ik dat mensen ons anders behandelden vanwege mijn buitenlandse achtergrond. Als je constant de vraag krijgt “Waar kom je écht vandaan” of de bevestiging dat mijn “Duitse vaardigheden heel goed zijn” is het moeilijk jezelf écht thuis te voelen in het land waar je opgroeit.”

Deze ervaringen voedden haar interesse in het begrijpen van sociale ongelijkheid en daarom ging ze Sociologie studeren in München. Na haar studie volgde een avontuurlijke reis naar India en Nepal en 5 jaar geleden besloot ze naar Nederland te verhuizen, naar het dorpje Oosterhout in Brabant. Ze studeerde aan de Universiteit Utrecht en daar heeft ze het Masterdiploma Gender Studies behaald.

“In Utrecht voelde ik me al wat meer thuis. Ik kwam in aanraking met studenten uit verschillende landen en met diverse achtergronden. Tijdens deze studie kreeg ik de handvatten aangereikt hoe sociale ongelijkheid ontstaat, en waarom dat zo is. Hoe je wordt gezien en welke kansen je krijgt in je leven wordt helaas nog steeds erg beïnvloed van waar je bent opgegroeid, wat jouw culturele achtergrond is, of je een beperking hebt of niet, wat je geaardheid is, welk geloof je hebt etc.

Niet alleen door mijn eigen ervaringen met uitsluiting, maar ook door de ervaringen van vrienden en familieleden die op basis van hun nationaliteit, seksuele geaardheid of een beperking regelmatig te maken hebben met discriminatie ervaringen en uitsluiting op verschillende gebieden, heb ik het mijn levensdoel gemaakt om te vechten voor sociale rechtvaardigheid en een inclusieve samenleving. Wat zou het mooi zijn als iedereen gelijke rechten en kansen krijgt in onze maatschappij”.

Jessica heeft ook ervaring opgedaan in de Nederlandse politiek. Na haar studie mocht ze aan de slag bij de Tweede Kamer fractie BIJ1 onder leiding van Sylvana Simons. In december is Jessica begonnen bij Natuur Inclusief. Ze kan haar passie kwijt in haar functie omdat ze graag mensen inspireert om bij te dragen aan een inclusieve samenleving en werkomgeving. Aan de andere kant is haar functie ook uitdagend omdat haar inzet voor een inclusieve samenleving ook iets is, wat haar persoonlijk raakt.

“Ik weet hoe het is als je niet jezelf mag of kan zijn. En hoe je jezelf in een hokje duwt om maar aan de norm te voldoen. Ik wil daarom heel graag bijdragen aan een veilige, open en eerlijke werkomgeving voor iedereen. Ik ben blij dat ik dit binnen de ICQ-Groep wel zo ervaar.”

Jessica is er trots op dat ze in deze functie haar passie omtrent het thema sociale rechtvaardigheid aan mensen mag overdragen en dat ze merkt dat het mensen ook inspireert. Haar wens voor de toekomst?

“Ik hoop dat ik mijn boodschap in een leidende rol mag gaan uitdragen en veel mensen mag gaan inspireren. In deze functie krijg ik daar alle ruimte voor. Samen met Crystal werk ik daar vol vertrouwen naar toe”.

Jessica, welkom in ons team! Heel veel succes en werkplezier toegewenst!