“Wat doen jullie mooie dingen!”, is een uitspraak die we regelmatig horen tijdens kennismakingsgesprekken met organisaties die op zoek zijn naar hulp bij D&I en ook bij sollicitanten voor onze flexpool. Dat vinden wij zelf ook, dat we mooie dingen doen, dus het enthousiasme spat er vaak af bij deze gesprekken. We houden van wat we doen – we love inclusie.

Dat moet ook wel, zo’n passie hebben voor het vak, want dagelijks zien we voorbeelden van hoe het niet moet. Dat kan erg demotiverend zijn. We zien bedrijven die D&I op de agenda hebben staan omdat het moet. Zij praten meer dan ze doen, maar toch zit hier nog potentie. We zien ook bedrijven die niet hoeven, niet willen en volledig in de weerstand gaan. Die houding zien we ook terug in de samenleving, bij de mensen om ons heen.

De sociale media helpt hier niet bij. We horen steeds vaker dat mensen iets gezien hebben op TikTok, X (voormalig Twitter), YouTube of Instagram en ineens is dat de waarheid. ‘Vrouwen worden helemaal niet minder betaald’, ‘Vroeger waren er geen transgenders’, ‘De LHBTQI+ gemeenschap dringt ons hun levenswijze op’, ‘alle Moslims haten Joden’, ‘De asielimmigratie loopt uit de hand’, ‘Alle zwarte mensen zijn anti-wit’, enz. Deze uitspraken en meer zien we op de socials voorbij komen en ook steeds vaker in de samenleving om ons heen.

Laten we wel wezen: geen van deze uitspraken klopt. We hebben voldoende wetenschappelijk en kwalitatief bewijs om te onderbouwen dat dit niet waar is. Helaas zijn er mensen die deze ideeën delen, anderen die ze geloven en belangen die ze in stand houden. Om een voorbeeld te noemen: het is absoluut onwaar dat we in Nederland overspoeld worden met asielzoekers. Het is een leugen. Toch is het politiek interessant die leugen te blijven herhalen om mensen naar de mond te praten, aandacht af te leiden van eigen fouten of grotere problemen (zoals het klimaat) en stemmen te winnen.

Willens en wetens houden politici dit beeld en vele andere beelden in stand. Voor een eigen belang, voor het partij belang. Bij Natuurlijk Inclusief® houden we ons meestal ver van uitspraken over politieke partijen. We zullen nooit stemadvies geven, want inclusie is van ons allemaal. Maar als de hele politieke arena hetzelfde doet, kunnen we niet stil blijven. Als we mensen, die ons land regeren en er dus voor iedereen zijn, zien excluderen en schadelijke woorden horen uiten, dan moeten we hier iets mee.

We kunnen namelijk met z’n allen, als particulieren en bedrijven, nog zo hard werken aan inclusie, maar als er structureel vanuit invloedrijke mensen zand in de ogen wordt gestrooid, dan wordt het ons wel heel moeilijk gemaakt.

Let wel: we zijn optimistisch. We werken met heel veel verschillende type organisaties en zien zulke mooie dingen gebeuren. Dat doen wij niet, wij helpen alleen, dat zijn die organisaties en hun medewerkers die dat doen. Om ons heen ervaren we begrip, motivatie, betrokkenheid en enthousiasme. We zijn trots op al die mensen en organisaties die stappen zetten op het gebied van D&I.

We laten ons niet afschrikken, maar we moeten wél realistisch zijn. Bij elke onwaarheid moeten we de waarheid tien keer vaker herhalen. Dit is iets van de lange adem en het vraagt enige strijdlust. Toch strijden we enkel tegen schadelijke ideeën en niet tegen mensen. Bij elk verkeerd beeld, mogen we begrip hebben voor hoe dat bij een persoon is ontstaan en ondersteunend zijn in het vinden van een ander plaatje. Nooit mag een excluderende beweging bijdragen aan het excluderen van anderen. Ze zijn misleid, ze hebben niet de juiste informatie, misschien zijn ze boos of bang. Maar ze zijn niet dom en niet minder, juist hele slimme mensen kunnen zich verliezen in thema’s zoals deze. We hoeven niemand te leren of te beleren, maar liefdevol meenemen in ons inclusieve verhaal. Alle mensen zijn evenveel waard en even belangrijk. Soms zijn we het niet met elkaar eens. Wanneer je dit kunt zien, kan je helpen en ook deze mensen insluiten, want ook zij horen erbij.

Wanneer leugens bijdragen aan exclusie is de tegenovergestelde beweging nodig. Het insluiten van onze medemens, wetend dat bepaalde beelden hardnekkig kunnen zijn. Die oprechte en totale inclusie is wat ons bij Natuurlijk Inclusief® elke dag weer motiveert. We helpen graag anderen hun energie steken in die positieve beweging. Dat doen we op de werkvloer, tijdens Webinars, met onze programma’s en trainingen, door het faciliteren van gesprekken, het doen van onderzoek en door organisaties te helpen met het borgen van D&I.

Heb jij hulp nodig bij het delen van de juiste informatie? Laat het ons weten. Samen maken we het verschil. We doen mooie dingen en die doen we met jou. Inclusie? Dat gaat (ook) over jou! (en over die ander die het misschien nog niet ziet)

Neem contact met ons op!