Gewoon even sparren

“Kunnen we gewoon even sparren?”, is de vraag van een HR-professional aan een van onze adviseurs. De medewerker, laten we haar Linda noemen, heeft geen concrete hulpvraag. Ze loopt ertegen aan dat ze enerzijds binnen haar organisatie als vraagbaak dient voor alles wat over diversiteit en inclusie gaat en er anderzijds geen draagvlak is om haar hierin te ondersteunen. Dat gebrek aan draagvlak komt doordat de directie van haar bedrijf geen eenduidige visie heeft over D&I. Het is duidelijk dat er iets mee gedaan moet worden, maar er is geen tijd en geld om hier serieus aandacht aan te besteden. Dus krijgt Linda plompverloren te horen dat zij er vanaf nu ‘van is’, maar wordt haar niet verteld wat dit dan betekent.

Haar collega’s weten haar wel te vinden, dat is het probleem niet. Linda krijgt vragen over werving en selectie, communicatie, opleiding en training en de meldingen van discriminatie die binnenkomen. Het is veel en staat allemaal los van elkaar. Linda ziet door de bomen het bos niet meer. Als ze dan per toeval in gesprek raakt met een adviseur van Natuurlijk Inclusief®, geeft ze de behoefte aan om ideeën uit te wisselen en gewoon even te sparren over wat ze tegenkomt.

Jongeman-Natuurlijkinclusief

Natuurlijk kan dat, want ook daar zijn we voor. Niet voor niks lanceren we volgend jaar de D&I Business Community. Het is ontzettend belangrijk om met andere ondernemers en professionals in gesprek te gaan over hun ervaringen en waar zij tegenaan lopen. De meeste uitdagingen op het gebied van D&I binnen organisatie komen op elke werkplek terug. Onzin om steeds opnieuw het wiel uit te vinden als je ook van elkaar kunt leren. Bovendien biedt zo’n netwerk je steun; we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, zogezegd.

Wat we steeds vaker zien is dat organisaties de druk van buiten voelen om iets met diversiteit en inclusie te doen. Om hier vlug een start mee te maken, wordt het thema bij een medewerker of een team belegd, vaak van HR. Want ja, diversiteit gaat toch over human resources? Omdat er van te voren niet is nagedacht wat D&I voor de organisatie betekent, wat men ermee wil, waar men zich op wil richten en welke middelen hiervoor beschikbaar zijn, begint zo’n collega aan een onmogelijke opdracht. Het is zelfs niet echt een opdracht, want niemand voelt zich eigenaar en er is geen gepland resultaat. Logisch dat deze persoon al snel met het handen in het haar zit en niet weet hoe nu verder.

D&I Versneller

Natuurlijk Inclusief® staat erom bekend dat we altijd beginnen bij de basis. Met onze D&I Versneller, bijvoorbeeld, wordt in twee dagdelen een compleet fundament gelegd voor D&I in de organisatie. Een stevig begin dat iedere organisatie op weg kan helpen. Echter, in organisaties als die van Linda is er geen commitment om daadwerkelijk aan de slag te gaan. D&I wordt gezien als een probleem en (vaak) HR moet maar voor een oplossing zorgen. Op die manier is D&I geen meerwaarde voor de organisatie maar een last.

We vinden het belangrijk ook vaandeldragers en einzelgängers als Linda te ondersteunen. Dat vraagt iets anders dan een programma, een training of een systeem. Professionals zoals Linda willen af en toe kunnen sparren, ideeën tegen het licht houden, om advies kunnen vragen en in het algemeen weten dat er iemand is die achter ze staat, ook wanneer ze geen concrete hulpvraag hebben. Voor professionals als Linda hebben we de D&I Strippenkaart – 10 uur aan D&I advies in te zetten wanneer ze wil. Soms betekent dat een uurtje sparren, een volgende keer kijkt onze adviseur mee met een op te leveren plan. De ene keer spreekt Linda ‘haar’ adviseur elke week, en dan weer zitten er drie maanden tussen. Digitaal of op locatie, met of zonder concrete vraag, D&I advies altijd dichtbij.

d&i charter

D&I Strippenkaart

Voor Linda is de D&I Strippenkaart een oplossing voor haar situatie. Ze ervaart zich ondersteund en begeleid in een periode dat ze die steun niet vanuit haar eigen organisatie krijgt. Intussen kan ze concreet aan de slag waar mogelijk en werkt ze aan het uitbreiden van het interne draagvlak en de commitment op het gebied van D&I. Linda waardeert de flexibiliteit van de strippenkaart én het feit dat haar adviseur geen waardeoordeel velt over de situatie waar ze in verkeert. Bij Natuurlijk Inclusief® weten we namelijk dat dit veel gebeurt.

Het gebrek aan draagvlak is meestal geen kwestie van onwil of narigheid, maar van onwetendheid en een gebrek aan expertise op dit vlak. Het is logisch dat er dan eerst naar HR gekeken wordt en net zo logisch dat die hier niet direct mee uit de voeten kan. Dit hoeft echter geen reden te zijn om stil te staan of in paniek te raken. Gewoon even sparren? Ja, dat kan!

De D&I Strippenkaart kost € 1.000,- ex btw voor 10 advies uren. Je betaalt vooraf en hebt een heel jaar om je uren te gebruiken, hoe en wanneer je maar wilt. Onze adviseurs diversiteit en inclusie staan voor je klaar. Je bestelt de strippenkaart via info@natuurlijkinclusief.nl

We bieden ook een Strippenkaart voor advies op het gebied van SROI en de Wet Banenafspraak. Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden.