Sinds 2010 ben ik actief binnen de armoedebestrijding, op veel verschillende manieren. Zo richtte ik een stichting op waar tientallen vrijwilligers praktische hulp boden, in gesprek gingen met overheid en politiek en actie voerden voor bewustwording rond dit thema. Eén van de onderdelen waar ik zelf mijn tanden in zette, was het vakantie aanbod voor minima. In de omgeving waar ik actief was, brachten we verschillend aanbod bij elkaar om samen een groter bereik te hebben. Ik zelf verwerkte de aanmeldingen voor een chalet op een camping, gedoneerd door een businessclub. Het chalet was geschikt voor gezinnen tot vier personen en helaas niet rolstoel toegankelijk, maar wel gelegen in een prachtige bosrijke omgeving. De mensen werden door vrijwilligers naar de camping gebracht en na een week weer opgehaald. Ze kregen een gevulde boodschappentas mee en mochten gratis meedoen aan alle campingactiviteiten.

Elk jaar kregen we de voorjaarsvakantie, de meivakantie, de zomervakantie en de herfstvakantie vol. Ook organiseerden we weken buiten de schoolvakanties voor gezinnen zonder (schoolgaande) kinderen. Het was een flinke klus om alles geregeld te krijgen, maar fijn om te kunnen doen. Veel van de vrijwilligers van de stichting, waaronder ikzelf, wist hoe het was om niet op vakantie te kunnen en wat zo’n aanbod voor mensen met een krappe beurs kon betekenen. Helaas moesten we elk jaar veel meer mensen teleurstellen dan we blij konden maken. Zelf met alle verzamelde vakantiemogelijkheden bij elkaar was dit niet genoeg om alle minima in de omgeving eens in de vijf jaar op vakantie te laten gaan.

Armoede en schulden beleid

Wat toen al opviel was dat er weinig aanbod was voor mensen die én een krappe beurs hadden én een fysieke beperking. Er waren slechts enkele plekken per jaar beschikbaar voor mensen die een rolstoel of scootmobiel gebruikten. Pogingen het aanbod te verruimen bleken vruchteloos. Een andere uitdaging die we hadden was het gebrek aan duurzaam vakantiegevoel. Mensen die in armoede leven, hebben vaak te maken met langdurige, zo niet chronische, stress. Het leven is voor deze mensen letterlijk overleven en daarom is het fantastisch om ze een week rust te bieden in een geheel verzorgd aanbod. Echter, na die week kwamen ze weer in de ellende terug. De geboden rust kon niet duurzaam worden vastgehouden. Eigenlijk, vonden we, zou er een manier moeten zijn om mensen na die week te helpen pauzes in het overleven te creëren.

Er gebeurt een heleboel op het vlak van armoede en schulden en de gemeenten hebben hier zeker een rol in. In de bewuste gemeente van de vakantie activiteiten werd en wordt twee maal per jaar een armoedeconferentie georganiseerd waarbij alle betrokkenen (van gemeente en instanties, tot vrijwilligersorganisaties tot ervaringsdeskundigen zelf) bij elkaar komen om kennis en voorbeelden te delen, met elkaar te bespreken wat er nodig is om de positie van minima te verbeteren en armoede uit te bannen en om concrete afspraken te maken met elkaar. Vergis je niet wat een belangrijke rol een beleidsadviseur armoede en schulden hier samen met de wethouder heeft. Het vertalen van de signalen uit de gemeente naar concreet beleid helpt de gemeente en haar inwoners daadwerkelijk verder. Je oor ter luister leggen, netwerken en verbinden en oog hebben voor de details die het verschil maken – prachtig om dit in je dagelijks werk te mogen doen.

Help je mee?

Misschien herken je het zelf wel vanuit je werk of jouw omgeving. Dan weet wat een verschil je kunt maken in zo’n belangrijke rol. We hebben bij Natuurlijk Inclusief® regelmatig vacatures in die richting en het maakt me blij dat we kunnen bijdragen aan dat verschil bij zoveel gemeenten en organisaties in Nederland. Armoede en schulden zijn een belangrijke factor in het wel of niet kunnen meedoen en daarmee voor de inclusieve samenleving. Het is een onderwerp die als een rode draad door mijn leven loopt en waar we binnen Natuurlijk Inclusief® zeker aandacht voor hebben.

Waarschijnlijk ben je al onderdeel van onze flexpool en weet je van de mooie vacatures die langskomen. Ben je nog niet aan ons verbonden en wil je graag meer weten over wat wij met en aan armoede doen? Ik plan graag een digitaal kennismakingsgesprek met jou. Neem contact op via crystal@natuurlijkinclusief.nl en dan spreek ik je snel!