Binnen het zorg en veiligheidsdomein is een goede verantwoording, vanwege de complexiteit, niet altijd vanzelfsprekend. Soms zijn er doelgroepen bij wie stabiliteit het hoogst haalbare is. Die groepen zijn moeilijk in beeld te krijgen en daarnaast zorgen ze voor een scheef beeld waar het op afschaling van risico’s gaat. Vaak is het lastig het onderbuikgevoel van de professionals zichtbaar en meetbaar te maken, zeker wanneer de werkelijkheid anders is dan het beleid. Om recht te doen aan de situatie en een scherpe doorkijk te kunnen maken, ontwikkelde Natuurlijk Inclusief® een rijke verantwoording waarin zowel de kwalitatieve als kwantitatieve gegevens onderdeel van uitmaken.

We starten met het krijgen van een beeld van de situatie bij jouw gemeente. Wordt alles wat geregistreerd moet worden al geregistreerd, staat de informatie op de juiste plek, voldoet de verwerking van gegevens aan de AVG (het zal je verbazen hoe vaak dit niet het geval is). Vervolgens maken we een plan van aanpak om de invoering, verwerking en het ophalen van de kwantitatieve gegevens te verbeteren.

samenwerken

Persona’s en meetbare doelstellingen

Aan de hand van persona’s, die representatief zijn voor de diverse groepen inwoners binnen zorg en veiligheid, verrijken we de verantwoording aan het bestuur met kwalitatieve informatie en borgen dit in een monitoring. Hierdoor is het mogelijk scherpe, meetbare doelstellingen te hanteren en eerder bij te sturen. Dit doen we samen met interne betrokkenen en het liefst ook met betrokken partners. Wordt er al een veiligheidsmonitor uitgezet, maar zijn er vragen over de betrouwbaarheid? Dan is dit het moment de inzichten te valideren, zoals we dat ook met de persona’s doen.

Na de opzet en implementatie van het verantwoordingssysteem richten we een monitor in die aansluit bij de systemen van jouw gemeente. Hierdoor kan jouw gemeente op eenvoudige wijze zelf verder met het bijhouden en verwerken van nieuwe informatie.

De gehele doorlooptijd van dit project is negen tot twaalf maanden, afhankelijk van de interne situatie en de samenwerking met partners. Dit brengen we tijdig in beeld zodat we jouw gemeente kunnen adviseren over de te nemen stappen. Die stappen zetten we het liefst samen met een interne werkgroep, want uiteindelijk moet je als gemeente zelf verder.

➡️ Ben je benieuwd of deze manier van verantwoording ook bij jouw gemeente past? We komen graag (digitaal) bij je langs om een demonstratie te geven. Je meld je hiervoor aan via info@natuurlijkinclusief.nl of 055-3031462.