Een aanzienlijk deel van de jongere generatie zoekt de grenzen op van inclusie, acceptatie en identiteit. De kans is groot dat wanneer je voor 1980 bent geboren, het lastig is mee te gaan in deze eigentijdse ontwikkelingen. Het gebruik van voornaamwoorden, de verschillende genderidentiteiten, het aanpassen van literatuur. Al deze onderwerpen en meer zijn voor een grote groep erg ingewikkeld. Hoe moeten we hier dan mee omgaan?
Of je nu tot gen-X behoort of tot gen-Z, ruimte en respect zijn de toverwoorden. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn en we hoeven niet elke beweging in de wereld te kunnen bijbenen. Als we ruimte hebben voor elkaar, in welke uitingsvorm dan ook en respect hebben voor de ander en diens zienswijze, dan komen we een heel eind.
Het opleggen van het eigen perspectief is nooit constructief en leidt alleen maar tot weerstand. Met een lichte rilling zie ik soms filmpjes van jongeren die aangeven dat ze aangesproken willen worden met zij/hen en vervolgens ‘begripvol’ uiten: “Ik snap dat je dit niet snapt, als oudere persoon kan jij hier niet in mee”.
Los van de leeftijdsdiscriminatie die hiervan uitgaat, is de uitspraak denigrerend en getuigt het van weinig respect. Dezelfde rilling voel ik wanneer iemand aangeeft non-binair te zijn en de gesprekspartner zegt dat dit niet bestaat. Er is in dit gesprek geen ruimte voor iemand die de eigen genderidentiteit aangeeft en ook dit getuigt van bar weinig respect.
Hoe de wereld eruitziet en wat inclusie betekent kan van mens tot mens verschillen. Immers, we zien de wereld niet zoals ze is, maar zoals wij zijn. Open staan voor andere perspectieven is een rijkdom en een mogelijkheid tot groeien, voor elk mens. En dat betekent echt niet alles meteen voor waar aannemen en je eigen basis de deur uitgooien. Het betekent ruimte bieden voor verschil, erkennen dat dit verschil er is en open staan voor de meerwaarde die het je biedt.
Inclusie heeft altijd meerwaarde.
Ruimte voor verschil en voor elkaar zijn daarom belangrijke waarden die we bij Natuurlijk Inclusief® meenemen in onze dienstverlening. Wij zijn zelf allemaal verschillend, dat zijn onze klanten ook. Daar kan je mooie gesprekken met elkaar over hebben en dat doen we dan ook. Want oog hebben voor de ander en het anders zijn is een basis waarmee je altijd op het goede spoor zit.
Nu dat we weer tegen het einde van dit jaar lopen, ben ik geneigd op te roepen tot reflectie. Denk eens bij jezelf na: Sta ik open voor een ander? Bied ik ruimte voor verschil? Toon ik respect voor die andere zienswijze? Dit zijn allemaal zaken waar we mee kunnen oefenen, elke dag. Het is een basishouding en die straal je uit. En wanneer je dan in januari weer op de werkvloer stapt, zal je zien, ook jij draagt bij aan die inclusieve arbeidsmarkt. Gewoonweg door ruimte te hebben voor elkaar.
Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Check hier ons aanbod of neem contact met ons op!