De kleine lettertjes
Elke dag heb ik enthousiaste gesprekken met werkgevers, gemeenten, andere overheidsinstanties en sociale ondernemingen over de inclusieve arbeidsmarkt. Het enthousiasme zit in de wil er iets van te maken. Samen sparren we over de mogelijkheden en helpen we elkaar een stapje verder. Zo krijg ik erg fijne reacties op de campagne ‘Ga ik je zien?!’ van ICQ-Talent Profs. Met de deze campagne dragen wij bij aan een positiever en meer realistisch beeld van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en helpen we werkgevers de stap te zetten naar inclusief werkgeverschap.
Spannend
Ondanks al het enthousiasme blijft inclusief werkgeverschap een beetje spannend. Vaak is het onderdeel van een moeten: een SROI-verplichting, de Wet Banenafspraak of omdat het door de overheid wordt verwacht. Dit brengt meteen een ‘lading’ met zich mee en een heleboel ingewikkelde wet- en regelgeving. Want als je denkt dat de verplichting optimaal gefaciliteerd wordt, dan heb je het mis. Zeker waar het SROI betreft.
Het grootste struikelblok voor leveranciers bij het invullen van hun SROI-verplichting is dat zij niet voldoende worden gefaciliteerd dit te doen. De uitdaging bij de overheid is juist dat zij geen grip krijgen op de resultaten van hun leveranciers en samenwerkingspartners. Beiden zijn terug te voeren naar hetzelfde, de SROI-voorwaarden.
Impact minimaal
Overheidsinstanties willen bijdragen aan de inclusieve arbeidsmarkt door een SROI-verplichting op te nemen in hun inkoopvoorwaarden bij een aanbesteding; in de kleine lettertjes zogezegd. Dit lukt ook vaak wel, maar toch blijft succes uit. Al te vaak zien wij voorwaarden die onvoldoende aansluiten bij de praktijk van de leverancier. Wanneer de vraag niet past, is de kans groot dat de resultaten uitblijven. Omdat er vaak ook onvoldoende wordt gemonitord op die resultaten, is de uiteindelijke impact minimaal.
Aansluiting
Overheidsinstanties vinden het vaak lastig voorwaarden te scheppen die aansluiten bij de praktijk. Dat is niet uit onwil, ze willen de leverancier best tegemoet komen. Daarom wordt dikwijls gebruik gemaakt van de bouwblokkenmethode. Een pasklaar model waarmee de leverancier zelf kan kiezen hoe hij aan zijn SROI-verplichting voldoet. Echter, de keuzes zijn van te voren bepaald door de aanbesteder en sluiten vaak niet aan bij de mogelijkheden van de meeste bedrijven.
Gestraft
Wanneer bedrijven niet of niet goed in staat zijn aan de opgelegde SROI-verplichting te voldoen, zijn er twee scenario’s: of er gebeurt niks (omdat er niet wordt gemonitord) of het bedrijf krijgt een sanctie. In het laatste scenario wordt een leverancier dus gestraft voor gebrekkige voorwaarden van de aanbestedende partij. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van SROI-voorwaarden?
Denken in mogelijkheden
Zoals genoemd ziet ICQ-Talent Profs dit voorbeeld veel voorbij komen. Daarom gaan wij met overheden in gesprek over hun inkoopvoorwaarden en ondersteunen wij bedrijven bij het voldoen aan de SROI-verplichting op een manier die bij hen past. Ook gaan we actief het maatschappelijke gesprek aan over onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de inclusieve arbeidsmarkt mogelijk te maken. Bij onze impactmetingen gaan we verder dan de geijkte kaders en maken altijd een doorvertaling naar de praktijk. Ook onze deelname aan de City Deal Impact Ondernemen staat in het teken van mogelijkheden creëren.
Wil jij ook bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt op een manier die bij jou past? Word jij ook enthousiast van het denken in mogelijkheden? Neem dan contact op met ons SROI Expertisecentrum via sroi@natuurlijkinclusief.nl of 06-18233493