We zijn voornemens dit jaar een D&I Intervisie op te zetten, met een gecertificeerde en ervaren intervisor, specifiek voor onderwerpen waar D&I professionals in de praktijk tegenaan lopen. Je bent een D&I professionals wanneer je op één of andere wijze, in loondienst of als zelfstandige, binnen één of meerdere organisaties, werkt aan diversiteit, gelijkheid en inclusie. Omdat jij als lezer tot deze groep behoort, is onze vraag aan jou:
Hoe ziet D&I Intervisie er voor jou uit?
Keuze 1: vaste of wisselende groep
Intervisie kan je faciliteren met een vaste groep of met een steeds wisselende groep. Het voordeel van een flexibele groep is dat je incidenteel kan deelnemen wanneer je een casus hebt die je in wil brengen. Een nadeel van een flexibele groep kan zijn dat deelnemers afhaken op het moment dat ze zelf geen vraag hebben – je bouwt hiermee niet aan continuïteit en de het leerproces is minder. Je zou dus moeten kiezen tussen een vaste, besloten groep en een flexibele groep die naar behoefte bij elkaar komt. Of misschien wel allebei.
Voor welk type groep zou jij gaan?
Keuze 2: inrichting bijeenkomsten
Wanneer je gekozen hebt voor het type groep, kijk je naar hoe je de bijeenkomsten inricht. Een gangbare frequentie van een vaste intervisiegroep is zeven bijeenkomsten per jaar. Dat betekent dat je elke zes weken bij elkaar komt. Een flexibele intervisiegroep komt naar behoefte bij elkaar, maar bij voorkeur ook niet vaker dan elke zes weken. Een bijeenkomst kan twee tot drie uur duren in welke tijd je één tot twee casussen kunt behandelen. Je verdeelt de tijd zo dat iedereen die aan bod wil komen een keer een casus kan inbrengen. Daarnaast leer je natuurlijk ook veel van de casuïstiek van anderen.
Zes keer per jaar een bijeenkomst van maximaal drie uur – hoe klinkt dat?
Keuze 3: live of online
Onze community leden wonen over heel Nederland verspreid. Het lijkt daarom zinvol om de intervisie online te laten plaatsvinden. Hierdoor hoeven mensen niet te reizen, hoeven ze er minder tijd voor uit te trekken en hoeven er minder kosten voor te worden gemaakt. Aan de andere kant zijn sommige werkvormen online niet mogelijk en kan online werken afstandelijk aanvoelen. Ook kan een bijeenkomst online minder lang duren dan op locatie omdat het meer van de deelnemers vraagt. Een online intervisie maakt het wel weer gemakkelijker om ’s avonds te organiseren en het aantal deelnemers (maximaal 10) maakt iets minder uit.
Haak jij liever live aan of zie je de voordelen van een online bijeenkomst?
Keuze 4: betaalde of gratis deelname
Om een zinvolle intervisie vorm te geven vinden wij het belangrijk dat de intervisor iemand is die er verstand van heeft en er ervaring mee heeft. Dat betekent dat we voor de inzet van deze persoon betalen. Logisch om dat voor deelname aan de D&I Intervisie een bedrag te vragen. Puur om uit de kosten te zijn. Daarnaast draagt het bij aan het commitment van de deelnemer, iets wat bij intervisie ook belangrijk is. Wanneer we kiezen voor een vaste groep, betaal je als deelnemer een jaarbedrag van maximaal €185,-. Bij een flexibele groep zal het gaan om een bijdrage van €45,- per bijeenkomst. Op deze wijze kunnen we kwaliteit garanderen en waarde toevoegen aan ons D&I netwerk. Leden van onze D&I Business Community kunnen dan een korting krijgen, zij betalen voor alle activiteiten van Natuurlijk Inclusief® een gereduceerde prijs.
Hoeveel heb jij over voor deelname?
Keuze 4: fysiek werkboek of online omgeving
Tot slot vinden wij het belangrijk bij te dragen naar een vertaling in de praktijk. Dat de oplossingen die in een bijeenkomst naar boven komen eventueel ook bij andere situaties gebruikt kunnen worden. Hiervoor hebben we bedacht dat het zinvol kan zijn een online omgeving in te richten waar bepaalde casuïstiek of aanpak (anoniem) gedeeld kan worden. Door het proces uit te schrijven kunnen we het leerproces optimaal stimuleren. Ook zullen alle gebruikte intervisiemethoden beschikbaar zijn.
Zo’n online omgeving past goed bij een vaste groep, maar misschien is er een vorm denkbaar waarbij incidentele deelnemers hier gebruik van kunnen maken. Daarnaast willen we, indien er gekozen wordt voor een vaste groep, een werkboek samenstellen met intervisiemethoden, reflectievragen en tips voor hoe verder te gaan. Dat werkboek kan natuurlijk ook online.
Zie jij meerwaarde in een werkboek?