ICQ maakt zich hard voor inclusieve arbeidsmarkt en presenteert: Natuurlijk Inclusief®
Apeldoorn, 1 december 2021. ICQ-Groep is een bekende partij in het landschap van detachering en arbeidsbemiddeling. Een stevig netwerk aan opdrachtgevers en flexibele arbeidskrachten, duurzame werkrelaties aan beide kanten en transparantie typeren de organisatie. De missie is kraakhelder: ICQ zorgt voor een werkende samenleving. Om andere bedrijven en instellingen hierin te faciliteren en ondersteunen lanceert zij een nieuw label: Natuurlijk Inclusief®.
Inclusief Werkgeverschap
Het nieuwe label, dat onder leiding van directeur Crystal Ziel zal opereren, richt zich op het adviseren en ondersteunen van partijen op de weg naar inclusief werkgeverschap. Hiervoor ontwikkelde zij een eigen methodiek die, in combinatie met haar kennis, expertise en jarenlange ervaring organisaties stap voor stap in dat proces kan begeleiden. Crystal Ziel heeft een uitgebreide track record, uitvoerige kennis van de markt, de spelers en de problematiek en kan vanuit haar expertise en persoonlijke en professionele ervaring van waarde zijn voor alle organisaties voor wie inclusief werkgeverschap een doelstelling is.
Volledig traject of losse onderdelen
Ziel ziet twee typen uitdagingen veel voorkomen: “Aan de ene kant zie je teams en organisaties enthousiast beginnen zonder dat ze draagvlak hebben op directieniveau. Inclusief werkgeverschap begint bij verhalen vertellen en de beweging doen aansluiten bij de richting die jouw organisatie op wil. De andere kant is dat organisaties door de bomen het bos niet meer zien en hierdoor juist níet beginnen. Dit kan komen door regels en bureaucratie, maar ook door onbekendheid met het onderwerp en de inclusieve doelgroep waar het uiteindelijk om gaat.” Daarom ontwikkelde Crystal Ziel ‘Natuurlijk Inclusief®’ – een recept voor een inclusieve (bedrijfs)omgeving waar vanuit zeven ingrediënten inclusief werkgeverschap wordt ingebed binnen de corebusiness van een bedrijf. De inzet van Natuurlijk Inclusief® draagt bij aan een natuurlijk omarmen van inclusief werkgeverschap door een organisatie. De experts van Natuurlijk Inclusief® kijken met organisaties mee naar draagvlak, visie, strategie, communicatie, implementatie, monitoring en het meten van impact. Ziel: “Als organisatie kan je de impact van inclusief werkgeverschap zowel financieel als maatschappelijk hard maken. Die laatste ontbreekt nog vaak, maar is van belang voor veel organisaties en ook voor onze samenleving. Die maatschappelijke businesscase is essentieel voor de beweging naar een nieuwe economie!”
Kennisdeling en kick-start
Net als voor de andere labels binnen de ICQ Groep is kennisdeling voor Natuurlijk Inclusief® een belangrijk doel. Zo zijn er, naast het volledige traject of de specifieke inzet op SROI, Wet Banenafspraak of aantrekken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ook diverse workshops en Webinars te volgen. Hierin worden, al dan niet in samenwerking met partners, relevante onderwerpen zoals wet- en regelgeving belicht en besproken. Ook een interne D&I Versneller behoort tot de mogelijkheden. “Met deze interne sessie maken we een vliegende start met het thema ‘inclusie’. We zetten alle betrokken mensen uit de organisatie aan tafel en in een dagdeel hebben we helder waar de organisatie staat op gebied van inclusie en welke route naar inclusief werkgeverschap nodig is. Hierna kunnen de vervolgstappen snel gezet worden, al dan niet met de ondersteuning van Natuurlijk Inclusief®”.
Talent blijft binnen handbereik
De samenwerking tussen Natuurlijk Inclusief® en ICQ-Talent Profs blijft nauw. Op het moment dat een opdrachtgever behoefte heeft aan ondersteuning bij het aannemen van mensen uit een doelgroep is daar het team van collega Richard Altena om de opdrachtgever hierin te faciliteren. ICQ-Talent Profs heeft zich gespecialiseerd in het bemiddelen van mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt enerzijds en anderzijds de bemiddeling van professionals in het Sociaal Domein.
Niet alleen voor gemeenten en overheden
Natuurlijk Inclusief® is er voor álle bedrijven die waarde hechten aan ‘Inclusief werkgeverschap’. Vooralsnog ziet Ziel nog veel vraag om support vanuit instellingen en organisaties binnen het sociaal domein en binnen de overheid vanuit gemeenten, maar daarin is volgens Crystal Ziel ook al een kentering waar te nemen. “De vraag vanuit commerciële bedrijven neemt toe, niet langer alleen zij die geconfronteerd worden met een (SROI) verplichting, maar ook bedrijven die vanuit intrinsieke waarden het verschil willen maken. Als we gaan voor een inclusieve arbeidsmarkt dan zullen alle partijen die zich in die arbeidsmarkt bevinden zich hiervoor moeten gaan inzetten en dat kan ook. Elke ondernemer kan met impact ondernemen: dat is onze belofte!”.