Natuurlijk Inclusief® werkt dagelijks aan grote opdrachten bij en slimme oplossingen voor gemeenten. Dit doen we op de bekende thema’s, maar net een beetje anders. Vanuit onze 13 jaar ervaring bij, met, voor 25 gemeenten, weten we hoe ingewikkeld integraal werken is, hoe uitdagend de continue bezuinigingen zijn én weten we dat er meer mogelijk is dan veel gemeenten denken, zelfs met de forse bezuinigen vanaf 2026. overleg

Dit komende ‘ravijnjaar’ maakt het voor gemeenten nodig nog scherpere keuzes te maken dan anders en helaas gaat dat vaak over welke voorzieningen en/of projecten kunnen blijven en welke niet. Maar hoe doe je dat op een zuivere manier die financieel wél impact maakt, maar zo min mogelijk negatieve impact op inwoners heeft?

Op deze vraag geeft Natuurlijk Inclusief® antwoord:

1. Maatschappelijke en financiële impactmeting:

Een impactmeting geeft uitsluitsel over de maatschappelijke en financiële waarde van een initiatief. Met de complete methode die wij samen met ReflectieWijs ontwikkelden, maken we inzichtelijk tot welke uitgaven of besparingen de voorziening leidt en welke beleidsterreinen hier de meeste gevolgen van zien. Voor gemeenten in de regio Twente hebben we bijvoorbeeld de maatschappelijke en financiële impact gemeten van een detentievoorziening voor gedetineerden met onbegrepen gedrag en hiermee inzichtelijk gemaakt wat deze per jaar bespaart aan Wmo en Participatiewet gelden. Hierdoor kon goed worden beoordeeld of de kosten en baten in balans waren en wat de maatschappelijke impact is van deze preventieve voorziening.

2. Bezuinigen met oog voor de mens:

Wanneer het nodig is te bezuinigen zonder dat de dienstverlening aan inwoners in een kwetsbare situatie hieronder lijdt, beoordelen wij verschillende bezuinigingsscenario’s op de (negatieve) impact op inwoners, de mogelijkheden de dienstverlening te vervangen met (goedkopere) alternatieven en de besparing die het oplevert. Dit levert voor de gemeente een overzicht op dat in één oogopslag duidelijk maakt wat de impact van de bezuinigingsscenario’s is. Hierdoor kan en keuze gemaakt worden die bijdraagt aan de benodigde bezuiniging en nog altijd de doelstellingen ondersteund. Het overzicht helpt ook bij het gesprek met College en Raad. In de gemeente Woerden wisten we op deze wijze bezuinigingen op het armoedebeleid door te voeren zonder dat de inwoners in een kwetsbare situatie hier negatieve gevolgen van zagen.

Ook voor jouw gemeente is er meer mogelijk dan je nu misschien ziet. Het vraagt alleen net een beetje anders kijken en dat is makkelijker voor een adviseur die niet onderdeel is van de gemeente waar de uitdaging speelt. Onze adviseurs nemen jarenlange (gemeentelijke) ervaring mee, denken vanuit integraliteit en bedenken dagelijks slimme oplossingen voor complexe problemen. Ze denken graag met jou mee. Dat kan via een adviesgesprek. Weet je al dat je wilt gaan voor één van bovenstaande oplossingen, plan dan een strategiegesprek in met Crystal Ziel via crystal@natuurlijkinclusief.nl.