In 2025 moet iedere regio een integrale aanpak hebben om inwoners in kwetsbare situaties de juiste huisvesting, zorg en ondersteuning te bieden. Dit is het perspectief vanuit de landelijke agenda zorg en veiligheid. Daarbij vragen inwoners met complexe, meervoudige problematiek om een integraal domein overstijgende aanpak, waarbij zowel het zorg- als veiligheidsdomein samenkomen.
Deze samenwerking geeft inwoners in kwetsbare situaties een betere kwaliteit van leven en zorgt voor minder overlast en veiligheidsproblemen in de samenleving. Echter een domein overstijgende samenwerking en -aanpak is niet eenvoudig; zeker niet wanneer het een kleinere gemeente betreft.
Natuurlijk Inclusief® ondersteunt gemeenten en regio’s met de opgaven binnen zorg en veiligheid en werkt hierin o.a. samen met Partners in Perspectief. Zorgen voor een veilige leefomgeving met aandacht voor mensen in kwetsbare situaties gaat namelijk over inclusie én perspectief. Speciaal voor kleinere gemeenten bestaat de mogelijkheid om hier (regionaal) samen in op te trekken. Hoe ziet dat eruit?
Een gezamenlijk adviestraject kan worden ingezet door minimaal twee gemeenten. Hierbij wordt, waar kan, samengewerkt. Waar dat niet kan wordt er aandacht besteed aan de lokale ‘kleur’ van elke deelnemende gemeente. De kosten worden gedeeld en hierdoor is een stevige inzet op zorg en veiligheid voor iedere gemeente mogelijk.
Eén van de mogelijkheden en vaak één van de eerste stappen richting een integrale aanpak, is het zorgen voor een bestuursopdracht zorg en veiligheid. Dit gaat verder dan alleen een stuk op papier. Het gaat over commitment van diverse afdelingen en hun bestuurders, over samenwerking met partners in de regio en over een gezamenlijke visie op zorg en veiligheid.