Het hebben van een hoog intelligent wordt vaak gezien als een pluspunt, toch lopen veel (vermoedelijk) hoogbegaafden er tegenaan dat de studie- en werkomgeving niet ingericht is op hun manier van denken. En leg dat maar eens aan iemand uit zonder meteen arrogant over te komen.
Jaren geleden werkte ik bij een gemeente waar ik te maken had met de concernadviseur. Een intelligente man en daar kon hij in zijn werk goed gebruik van maken. Sommige mensen vonden hem wat ‘apart’ in de communicatie, maar ja, dat had ook met zijn functie te maken kunnen hebben, dachten zij dan. Want veel van zijn indirecte collega’s hadden geen benul van wat zijn werk inhield en dat was ook prima.
Op een dag vertelde hij dat hij ’s avonds aan het werk was geweest en had gezien dat bepaalde informatie verwerkt moest worden. Dat was niet zijn verantwoordelijkheid, maar vriendelijk als hij was, pakte hij dit op. “Met een uurtje was ik klaar”, vertelde de collega. Toen hij de volgende dag op kantoor kwam, kreeg hij van een manager op zijn kop. Dit uurtje werk was een klus waar twee uitvoerenden minstens een dag werk aan zouden hebben. Dit werk was nu niet meer beschikbaar. De concernadviseur had zich nooit gerealiseerd dat hij hiermee mensen tekort zou doen, mensen juist voor de voeten zou lopen waar hij probeerde te helpen.
Vaker maak ik mee dat hoog intelligente mensen op de werkvloer aanlopen tegen autoriteit en tegen het werken in een team. Hoogbegaafden zijn vaak gevoelig voor autoriteit omdat ze een eigen manier van denken hebben, graag hun eigen route bepalen en verbanden zien waar anderen die connectie nog niet hebben gemaakt.
Echter, ook veel leidinggevenden hebben moeite met de eigenzinnige hoogvliegers. Je moet stevig in je schoenen staan om iemand met zo’n eigen visie, drive en denkvermogen te leiden en begeleiden. Vaak zullen deze medewerkers zien hoe iets beter kan en daar over blijven praten, totdat er iets gebeurt.
We zagen dit laatste bij één van onze opdrachtgevers. Zij werkten met een redelijk verouderd computersysteem en moesten aan de slag met een digitale omgeving voor hun klanten. Hier huurden ze extern een specialist voor in die, samen met het ICT-team, deze omgeving zou realiseren. De ICT-specialist was een hoog intelligente vrouw die in haar vrije tijd extra cursussen deed en zaken uitploos om zo altijd aan de top van haar kennisniveau te blijven.
Al snel ontdekte ze dat het verouderde systeem in de toekomst zou leiden tot datalekken en andere privacy risico’s. Nu was dit nog niet zichtbaar, maar zou de digitale omgeving voltooid en operationeel zijn, dan was het wachten op problemen. De specialist kaartte dit aan en kwam ook meteen met een oplossing. Helaas paste deze oplossing niet in het plan dat de leidinggevend voor de afdeling had.
Hij vond het vervelend door een externe geconfronteerd te worden met de zwaktes van het systeem waar hij verantwoordelijk voor was. Ook zat het hem dwars dat de specialist in het team zo’n dominante positie innam en een grote stempel op het project drukte; ook al was ze hiervoor ingehuurd en ook al klopte het was ze zei en deed. Uiteindelijk beëindigde de leidinggevend de overeenkomst.
Binnen de ICQ Groep zetten wij professionals in op verschillende niveaus en diverse vakgebieden. We zetten ons in voor ongekende talenten. En ja, ook wij hebben regelmatig te maken met een zeer intelligente professional en zien de uitdagingen die deze heeft in het werk. Verschillende van deze professionals begeleiden of coachen we in adviesvaardigheden. Niet dat ze deze niet hebben, maar hun drive om alles te geven zit vaak in de weg.