Deel 1: Talent van de bank naar het speelveld
ICQ-Talent Profs maakt talenten zichtbaar, voor bedrijven én voor de mensen zelf en speelt in op de alsmaar toenemende schaarste op de arbeidsmarkt en de groeiende bewustwording van het belang om sociaal, maatschappelijk, verantwoord en duurzaam te ondernemen. Daarbij zorgt ICQ-Talent Profs voor de juiste match tussen professional en opdrachtgever. We vroegen onze talenten naar hun ervaringen, ambities en visie op hun vak. Richard Altena ging hierover in gesprek met Vicky Ronnen.
Deel 1: Talent van de bank naar het speelveld
Vicky Ronnen is 59 jaar, woont in Haarlem, heeft een zoon van 23 jaar en een bijzondere hobby: Boogschieten. Geen leuk-dat-je-meedeed-vaantjes maar flinke bekers en bokalen prijken in de kast. ‘Nooit gedacht dat ik überhaupt plezier zou hebben in een sport’ zegt ze er zelf bescheiden over. Maar Vicky is gewoon heel erg goed. In boogschutten én in haar vak: Programmeren.
Toch zat zij, zoals men dat in de volksmond zeggen, ‘op de bank’. Ze kwam in contact met Richard Altena van ICQ-Talent Profs. ‘Het is bijna niet voor te stellen dat iemand als Vicky met zoveel kennis en ervaring niet direct aan de slag kan’, zegt Richard. ‘Er is een aanzienlijk tekort op de arbeidsmarkt aan stevig opgeleide en ervaren IT-ers en toch is het elke keer weer een behoorlijke klus om een gekwalificeerd persoon op de juiste plek binnen te krijgen’.
Voor Richard Altena reden te meer om zich elke dag voor de volle 100% in te zetten voor ‘zijn’ talenten. ‘Ik weet uit ervaring hoe prettig het is dat iemand iets in jou ziet en zich inzet om jou aan het werk te krijgen. En ik weet ook dat er een heleboel zeer gekwalificeerde mensen zijn die om een verscheidenheid aan redenen zonder werk thuis zitten. Juist díe mensen moeten we activeren zodat ze weer onderdeel worden van de workforce’.
ICQ-Talent Profs bracht Vicky, via haar business partner EXPR, in contact met Google en nu werkt zij daar als programmeur. Het is haar taak om programma’s en software te bouwen die het mogelijk maken om de mainframes van klanten van Google over te zetten naar Java en het Google Cloud Platform. Iets dat niet alleen de kosten voor de klanten van Google flink zal terugbrengen, maar ook de toekomstbestendigheid ten goede komt. Een belangrijke klus dus, waarvoor kennis van de ‘oude’ systemen en mainframes nodig is, ook maar kennis van nieuwe technologie, systemen en innovaties.
Vicky is wat je noemt een IT-er in hart en nieren. Haar handelsmerk? Een aanstekelijke lach en veel kennis en ervaring. In eerdere rollen was zij dan ook de vraagbaak van het team. Kwam iemand ergens niet uit, dan was de eerste vraag die gesteld werd vaak: ‘Heb je het al aan Vicky voorgelegd?’. Ze fungeert als een bruggenbouwer. Tussen oude en nieuwe systemen. ‘Feit is dat de kennis van oude systemen (bijvoorbeeld bij onderhoud van Cobol programmatuur) vooral in handen is van een hele grote groep oudere IT-ers. Die gaan binnen afzienbare tijd allemaal met pensioen en dan is het belangrijk dat die kennis geborgd is, overgedragen aan de nieuwe lichting IT-ers zodat zij bedrijven verder kunnen ondersteunen in migraties naar nieuwe systemen de komende jaren’.
Vooral binnen de overheid is nog steeds veel behoefte aan IT-ers met kennis van de wat oudere systemen. Er is veel werk voor mensen als Vicky, echter blijkt het in de praktijk lastig om de juiste persoon op de juiste plek te laten landen. Dat is voor Richard bijna dagelijks merkbaar. Richard en Vicky zijn het roerend met elkaar eens over wat de oorzaak daarvan is. Richard: ‘Dat ligt voor een groot deel aan de manier waarop functieprofielen worden opgesteld’. Vicky: ‘Vaak worden deze geformuleerd door mensen binnen een organisatie die zelf geen inhoudelijke kennis over het vak hebben. Het gevolg daarvan is dat er gezocht wordt naar een speld in hooiberg, termen die ertoe doen in missen en termen die juist weinig waarde hebben in de praktijk als keihard selectiecriterium worden gehanteerd. Bijvoorbeeld worden programmeurs gezocht die Java programma’s kunnen maken op versie X van webserver merk Y. Terwijl je in Java niets te maken hebt met de specifieke webserver, maar wel alles met de Servlet API, die voor alle webservers hetzelfde zijn. Wie de Servlet API beheerst kan op alle projecten worden ingezet. Nu wordt die persoon ten onrechte afgewezen. De oplossing is eenvoudig aldus Vicky en Richard: ‘Laat zoekopdrachten maken door mensen uit het team. Zij kennen de juiste termen, weten welke kennis en vaardigheden cruciaal zijn en waartoe iemand die die eisen voldoet in staat is om zich snel de ontbrekende vakkennis eigen te maken’.
Meer weten over ICQ-Talent Profs en wat we kunnen betekenen voor talenten, opdrachtgevers en ZZP’ers die zoeken naar een opdracht binnen het sociaal domein? Neem dan contact op met Richard Altena via 06-533 253 14 of via Richard@natuurlijkinclusief.nl