Draagvlak
Soms heb je van die woorden die door je hoofd spelen. Omdat ze een bijzondere betekenis hebben of omdat je ze iets te vaak hoort. De afgelopen week had ik dat met het woord ‘draagvlak’. Niet zo gek, want het wordt door gemeenten vaak gebruikt. Regelmatig zijn zij op zoek naar maatschappelijke ondersteuning voor een nieuw project of beleid. Een terecht streven, want hun beleid of nieuwe project is voor de inwoner van wezenlijk belang. Dat inwoners de neiging hebben iets van nieuw beleid te vinden, merk jij als beleidsmaker of projectleider maar al te goed. Misschien vind je dat lastig omdat je denkt dat zij het uitgestippelde proces zullen frustreren of vertragen. Vergeet echter niet: De inwoner staat niet buiten het proces, ze maakt er onderdeel van uit. Draagvlak creëren is geen vinkje op de checklist. Een project of beleid is een voorbereiding op toekomstige stappen die in de samenleving worden gezet. De inwoner merkt iets van die uitvoering, is daar onderdeel van. Daarom wil je dat hij ook onderdeel is van de weg ernaar toe.
Erken dat er iets verandert
Jij bent al een poosje bezig met de voorbereidingen op het komend proces. Voor de inwoner is het waarschijnlijk nieuw. Hij gaat er echter wel iets van merken. Erken daarom dat er zaken gaan veranderen. Of de inwoner de verandering verwelkomt of er weerstand tegen heeft, doordat je aandacht hebt voor de impact weet de inwoner zich gezien.
Luister
De meeste inwoners vinden het belangrijkst dat er naar ze wordt geluisterd. Luisteren betekent niet dat je alles wat er geuit wordt meteen omzet in actie. Je toont oprechte belangstelling voor één van jouw belangrijkste stakeholders. Hiermee ga je de verbinding aan voor de rest van het proces en krijg je waardevolle informatie over wat de inwoner nodig heeft.
Wees duidelijk
Er is als betrokken inwoner niks zo vervelend dat je deelneemt aan een focusgroep of klankbordgroep en dat jouw input niet wordt meegenomen. Wees daarom als gemeente duidelijk over wat wel en wat niet kan. Leg uit wat de kaders zijn en wat er met de inzet wordt gedaan. Hiermee laat je merken dat je de tijd en energie van de inwoner waardeert.
Heb aandacht voor de belangen
Laat je niet afschrikken door tegengestelde belangen. In de verschillen zit veel informatie! Naast dat je leert over waar het schuurt (en wat je daaraan kan doen), ontdek je ook waar je elkaar vindt. Er is niet zo bevorderlijk voor het creëren van draagvlak als het kunnen benoemen van een gezamenlijk belang.
Wees niet bang voor het woordje draagvlak. Het betekent dat je er niet alleen voor staat. Je hebt de kans om samen met de inwoner te verbinden in jouw project. Natuurlijk, alleen ga je sneller, maar samen kom je verder en dat is in íeders belang.
ICQ-Talent Profs
ICQ-Talent Profs verbindt bevlogen professionals in het sociaal domein aan interessante opdrachten die een verschil maken. Zo werkt ICQ-Talent Prof collega Inge Bakker als Projectleider Nationaal Coördinator Groningen bij de Gemeente Groningen aan het onderzoeken en versterken van gebouwen in het aardbevingsgebied. Bij uitstek een rol waar het creëren van draagvlak van belang is. Volgende week lees je het interview met Inge waar zij vertelt over haar opdracht en haar bevlogenheid in verbinding. #gaikjezien?