Huis van Herstel Twente

Het komende half jaar voeren we voor een gemeente een impactmeting uit. Dat zijn altijd leuke opdrachten, deze is des te leuker omdat het is voor een gemeente waar we al een tijdje meer voor doen én omdat we samenwerken met een zelfstandig onderzoeker die ook al even in de regio rondloopt. We mogen een onderzoek doen naar de maatschappelijke en financiële effecten van een initiatief. De uitkomsten van ons onderzoek helpen deze gemeente en andere gemeenten in die regio een keuze te maken over de voortgang van dit initiatief.

Het samenwerken met een nieuwe onderzoeker is even, jaja, ‘zoeken’ met elkaar. Iedereen heeft zijn eigen stijl, er moeten keuzes gemaakt worden over de methoden en de taken moeten worden verdeeld. Gelukkig verloopt het tot nu toe goed en leren we van elkaar. Dat is het mooie van samenwerken – je kunt altijd iets nieuws leren.

Vaak wordt er door een opdrachtgever gekozen voor het inzichtelijk maken van maatschappelijke impact óf van financiële impact, nu dus van allebei. Dat is een leuke vraag, want beide richtingen vragen verschillende methoden van dataverzameling en verwerking. Gaan we voor de maatschappelijke impact met bepaalde stakeholders in gesprek, het financiële deel krijgt vorm door de kosten, baten en besparingen te vergelijken.

Voor het in beeld brengen van de financiële effecten moeten we weten hoeveel het initiatief kost en hoeveel het kost ten opzichte van een alternatief. Vervolgens wil je weten welke maatschappelijke kosten allemaal worden voorkomen doordat dit initiatief wordt ingezet en wat er gebeurt als je ‘niks’ doet. De kosten worden vergeleken met de baten en daarbij moeten we rekening houden met een heleboel factoren die hier invloed op hebben.

Maatschappelijke impact is zeker zo belangrijk, al vinden managers en bestuurders het altijd prettig als er een prijskaartje aan hangt. Maar het voorkomen van overlast en pijn en het vergroten van het welzijn van de deelnemers kan een belangrijke motivatie zijn ergens mee door te gaan, ook al komt het financieel niet helemaal uit.

Op dit moment zijn we nog volop bezig met het opzetten van het onderzoek en doen we bureau onderzoek (veel lezen). Via de onderzoeker met wie we samenwerken, zijn we met nog een andere zelfstandige onderzoeker in contact gekomen. Dat is fijn, want in onze flexpool hebben we behoefte aan verschillende typen professionals. Naast impactonderzoeken voeren we ook integriteitsonderzoeken uit, discriminatie onderzoeken, verkennende onderzoeken en SROI-onderzoeken. Verder hebben we adviseurs, trainers, ondersteuners, projectleiders, programmamanagers en schrijvers in onze pool.

We vinden het fantastisch te verbinden met andere D&I professionals, SROI deskundigen, impactonderzoekers en trainers. Samen maken we het verschil. Onze flexcollega’s komen terecht in een leuke pool met verschillende mogelijkheden zich te ontwikkelen, kennis te delen, samen te werken, zich te profileren en elkaar te ontmoeten.

Denk jij nu: hé dat is iets voor mij? Dan kom ik graag met je in gesprek. Je bereikt me via crystal@natuurlijkinclusief.nl – ik plan graag een digitale kennismaking met je.

Wil je naast leuke opdrachten ook in een mooi netwerk terecht komen met elke maand een bijeenkomst over relevante D&I onderwerpen en met regelmatig een inspirerende gastspreker? Meld je dan hier aan voor de D&I Business Community! 

Samen maak je meer impact, dus wij willen meer samen voor de inclusieve arbeidsmarkt, meer samen voor waardevolle opdrachten, meer samen voor elkaar. Ik kijk ernaar uit met je te verbinden!