De van oorsprong Amerikaanse themamaand de ‘pride-maand’ is een periode waarin speciaal aandacht wordt besteed aan de positie, emancipatie en acceptatie van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgender personen en andere mensen van de LHBTI+ en/of Queer gemeenschap.

In juni en juli van 1969 vonden in de Verenigde Staten van Amerika de zogeheten ‘stonewall-rellen’ plaats. Homoseksualiteit was in de VS verboden en daarom kwamen mensen uit die community op speciale plekken bij elkaar. Eén van die plekken was de homobar Stonewall Inn in New York. De politie deed regelmatig invallen bij ontmoetingsplaatsen als deze. Deze exercities waren traumatiserend voor de bezoekers aan de bar. In 1969 was men het zat. Er bestaan veel wilde verhalen over hoe de rellen precies begonnen en bij wie, het resultaat was dat bezoekers niet langer pikten dat ze werden vernederd en zich moesten verstoppen. Ze kregen brede steun in de opstand tegen deze ongelijkheid.

Om deze belangrijke periode te markeren en steun te betuigen aan de genoemde medemensen, kwam de pride-maand te ontstaan. In Nederland werd er nog niet eerder een hele maand voor dit doel ‘geclaimd’, maar de gemeente Amsterdam laat weten vanaf 2025 een pride-maand te organiseren. Deze zal in juli zijn en dit jaar wordt benut om de invulling hiervan te bespreken. In het nieuwe Pride-beleid vanaf 2025 legt de gemeente Amsterdam haar afspraken vast.

Verder vindt, ter herdenking aan de Stonewall-rellen, jaarlijks in een andere stad in Nederland Roze Zaterdag plaats. Door heel het land zijn op verschillende dagen activiteiten georganiseerd. Niet altijd op dezelfde datum, wel met een vergelijkbaar doel.

Wil je deze maand aandacht besteden aan pride-maand, maar weet je niet hoe? Neem contact op met onze adviseurs via info@natuurlijkinclusief.nl of 055-3031462. We denken graag met je mee.