Op 10 oktober is het de internationale dag van de mentale gezondheid (World Mental Health Day). Een belangrijk onderwerp om bij stil te staan want bijna de helft van de volwassenen in Nederland heeft ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad. Zo komen, volgens het Trimbos Instituut, stemmingsstoornissen (zoals depressie) en angststoornissen bij ruim een kwart van de volwassenen voor. Een recent onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het Trimbos Instituut toont aan dat in de afgelopen 12 maanden ongeveer een op de vier volwassenen één of meerdere psychische aandoeningen had. Voor jouw beeld: dit komt overeen met bijna 3,3 miljoen volwassen Nederlanders van 18-75 jaar.
De mate van kwetsbaarheid verschilt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 20% van de Nederlandse bevolking een onevenredig groot deel van de mentale en andere gezondheidsproblemen heeft. Specifiek bij jongeren neemt het aantal psychische klachten al geruime tijd toe. Druk van school en/of omgeving, de sociaaleconomische context en gezinssamenstelling zijn belangrijke factoren in of het wel of niet goed gaat met een jongere of kind.
Hoe het mentaal met je gaat, heeft op veel zaken invloed. Zo hebben mensen met een psychische kwetsbaarheid drie keer zoveel kans om schulden te ontwikkelen dan mensen zonder. Naast dat zij (vaak) een langdurige en soms levenslange kwetsbaarheid hebben die sterk correleert met het ontwikkelen van armoede en schulden, zijn zij gevoelig voor kwetsbare omstandigheden zoals scheiding of ontslag. Er ontbreekt vaak de veerkracht om goed met financiële tegenslagen om te gaan.
Tijdens de dag van de mentale gezondheid vragen we niet alleen om aandacht voor deze groepen, we streven er ook naar dat het normaal wordt over dit onderwerp te praten. Er heerst nog een enorm taboe op het hebben van een psychische kwetsbaarheid. Er niet over praten maakt zaken vaak erger. Een psychische kwetsbaarheid heeft invloed op je hele leven, op school, op werk, op sociale omgang. Open erover kunnen praten betekent dat je kunt zorgen dat het leven, school en werk beter bij mensen aansluit. En, heel belangrijk, dat als iemand het leven niet meer ziet zitten, hij/zij/die weet dat erover gesproken kan worden*.
Op 10 oktober zetten daarom veel mensen zich in om bewustwording te vergroten voor mentale gezondheid. Een manier om dat te doen is door het delen van een foto met een cirkel op de hand getekend. Op deze manier laten mensen met allerlei beroepen en achtergronden zien dat zij open zijn over hun psychische kwetsbaarheid. Onze directeur Crystal Ziel doet hier ook aan mee. Ze heeft een Complexe Posttraumatisch Stresssyndroom wat veel gevolgen heeft op haar leven. Toch is heel veel mogelijk en dat is één van de drijfveren die zij heeft binnen Natuurlijk Inclusief®. Binnen de gehele ICQ groep is er aandacht voor de ongekende talenten en hun kansen bij werkgevers. Elke dag staan we open voor een volgende stap naar een natuurlijk inclusief Nederland.
*Heb je zelf of heeft iemand in jouw omgeving gedachten over zelfdoding, neem dan contact op met de POH-GGZ van de huisarts en/of bel (gratis) naar 0800-0113. Voor meer informatie over 113 zelfmoordpreventie ga je naar: https://www.113.nl/