De herfst zit in de lucht! Ik weet heel goed dat ik met deze uitspraak niet veel mensen blij maken. Veel van mijn omgeving zit nog met een half been in de zomer en heeft de herinnering van zon in verre streken nog vers in het geheugen. Dan ineens is er niet alleen veel regen, het is ook koud. De dunne zomerbroek kan eigenlijk niet meer, het t-shirt wordt verruild voor een trui, slippers maken plaats voor sokken en schoenen en wie nietsvermoedend buiten komt, kan schrikken van de temperatuur.

Het is geenszins mijn bedoeling de lezer te deprimeren. Voor mij staat herfst namelijk voor meer dan alleen kou, regen en nog zoveel weken tot Kerst. Herfst staat voor inclusie en voor loslaten, beiden belangrijk in het vakgebied waar ik in zit. Inclusie is duidelijk en wordt gerepresenteerd door de duizenden gekleurde blaadjes die straks gaan vallen, de honderden verschillende geuren waar de herfst uit bestaat en de diversiteit aan dieren die je bij meer licht en warmte nauwelijks of nooit te zien krijgt.

Loslaten is misschien minder vanzelfsprekend, maar geloof mij: dit is een heel belangrijk onderdeel van zowel de herfst als van inclusie. We mogen namelijk loslaten om samen verder te komen. Vooroordelen, angsten, weerstand – het is er allemaal en bij iedereen. Overtuigingen, patronen en ‘zo doen we het altijd’ – allemaal horen ze bij het leven en werken met elkaar en allemaal mogen ze van tijd tot tijd onder de loep om te zien of ze nog bij ons horen en ons dienen. Zo niet, dan laten we ze los.

Loslaten is noodzakelijk, maar niet makkelijk, ook niet als je elke dag met inclusie werkt. Er zit een soort gevoel van veiligheid en comfort in vasthouden aan overtuigingen, vooroordelen en gedragspatronen. Zo vanzelfsprekend als we er in blijven, zo moeilijk laten we het gaan. Want verandering is spannend, oncomfortabel en onzeker. Althans, dat lijkt zo, dat denken we.

Want als je heel eerlijk bent, is het enige wat kan veranderen extern – buiten ons. De voorwaarden, omstandigheden en systemen waarmee we ons omringen zijn constant aan verandering onderhevig. Dat kan beangstigend zijn omdat het soms lijkt alsof ons hele leven op de kop staat of kan gaan staan. Alles wat verandert is onveilig en toch houden we er angstvallig aan vast.

Onze kern, wie wij zijn van binnen en de waarde die wij hebben en zijn als mens, is onveranderlijk. Ons zijn staat niet ter discussie, we zijn altijd en we zijn genoeg. Het feit is dat we al inclusief zijn. We zijn er allemaal en allemaal zijn we nodig. De kunst is voor ons om los te laten dat alles wat verandert ook verandert wie we zijn. Alles wat ons tegenhoudt om inclusie te omarmen is alles waar wij bang voor zijn. Want als we begrepen dat die ander hetzelfde is als wij, dan wisten we dat we alleen maar hoeven te bestaan.

Een beetje een spiritueel verhaal en mijn eigen persoonlijke visie. Hoe vertaalt dat zich naar Natuurlijk Inclusief® en het werk dat we doen? Dat zit eigenlijk al in de naam. We vinden inclusie heel natuurlijk en hoewel verandering uitdagend is en werken aan inclusie altijd met verandering samengaat, helpt het wanneer we het zien voor wat het is. Inclusie is natuurlijk, wij horen hier allemaal en de verwarring of angst komt voort uit allemaal externe factoren. Die factoren kunnen onze waarde niet teniet doen. Dus al onze belemmerende overtuigingen, weerstand en vooroordelen mogen we loslaten. Wanneer we dat doen, dan is dat niet alleen (bijna letterlijk) een pak van ons hart, dan is ineens heel veel mogelijk en kunnen we bergen verzetten.

Dus als ik merk dat de herfst in de lucht zit, dan geniet ik. Omdat het mijn favoriete seizoen is en ik houd van dit weer. En omdat ineens een heel seizoen lang te zien is wat we van binnen eigenlijk wel wisten: we zijn inclusief. Het gaat over mij.