Deel 3: Aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid
ICQ-Talent Profs maakt talenten zichtbaar, voor bedrijven én voor de mensen zelf en speelt in op de alsmaar toenemende schaarste op de arbeidsmarkt en de groeiende bewustwording van het belang om sociaal, maatschappelijk, verantwoord en duurzaam te ondernemen. Daarbij zorgt ICQ-Talent Profs voor de juiste match tussen professional en opdrachtgever. We vroegen onze talenten naar hun ervaringen, ambities en visie op hun vak. Richard Altena ging hierover in gesprek met Vicky Ronnen.
Deel 3: Aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid
Vernieuwing en verandering zijn nodig. Nu meer dan ooit. Vicky Ronnen (ICQ-Talent Profs) werkend als programmeur bij Google: ‘Mensen houden niet zo van verandering, maar we zien juist in deze Corona-tijd hoe snel en goed we ons kunnen aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Wij, mensen, bedrijven moeten blijven mee bewegen met de tijd. Nieuwe kennis vergaren, anders denken omarmen, samen leren, connectie houden met de buitenwereld en ruimte maken voor een nieuwe lichting talent met hun moderne kennis’.
Belangrijk is dan ook dat we aandacht blijven besteden aan opleiding en kennisoverdracht om de krapte in de arbeidsmarkt niet nog verder te laten groeien en tegelijkertijd talentvolle IT-ers die momenteel geen onderdeel uitmaken van de workforce weer aan de slag krijgen. Dat is waar Richard Altena zich elke dag hard voor maakt. ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’ is niet voor niets de pay-off van ICQ-Groep en de labels. Ik ben ervan overtuigd dat onze aanpak echt het verschil maakt voor talenten, voor bedrijven en opdrachtgevers en voor de manier waarop de arbeidsmarkt in de komende periode opnieuw vorm zal krijgen. Want dat er een boel zal veranderen lijkt onvermijdelijk’.
Daarin ziet Vicky ook zeker een rol voor zichzelf in de toekomst. Juist met de kennis en ervaring die zij heeft kan ze structureel bijdragen aan het succes van collega’s in haar vakgebied. Niet als manager, maar als coach of trainer. On-the-job door mee te denken, te helpen en te sturen of juist op afstand in de vorm van online kennisgroepen waarin mensen problemen aan elkaar voorleggen en met elkaar bespreken wat de mogelijke aanpak kan zijn bijvoorbeeld. Richard: ‘Binnen ICQ-Talent Profs en ICQ-Groep zullen we in de komende tijd onderzoeken wat hiervoor de mogelijkheden zouden kunnen zijn’.
Over diversiteit, een belangrijke thema met name ook binnen IT, zegt Vicky het volgende: ‘Ik hoop dat de nieuwe lichting IT-talent meer vrouwen zal bevatten zoals dat ook vroeger het geval was. Universitaire rekencentra werden vooral bevolkt door vrouwen, zelfs tot ver na WWII toen de eerste computers ingezet werden en het programmeerwerk vooral door vrouwen werd gedaan. Met de komst van de PC in 1984 werd IT ineens een vader-zoon hobby met als gevolg dat er maar weinig vrouwen kozen om er hun vakgebied van te maken’.
Gelukkig komt daar wel verandering in. Steeds meer vrouwen kiezen voor technisch georiënteerde studies. Het is niet eenvoudig om dat beeld in de maatschappij in een keer om te draaien. ‘Maar, als we in staat zijn in een vroeg stadium de interesse van jonge meiden te wekken in techniek kunnen wij helpen om daar een kentering in aanbrengen’. Daar ligt dan ook een belangrijke rol voor docenten op basisscholen, die daarin ondersteund kunnen worden door professionals uit de IT. ‘Ook dat is iets dat we in de komende periode zullen gaan onderzoeken om te zien of we daar vanuit ICQ-Talent Profs een bijdrage aan kunnen leveren’, aldus Richard Altena.
Meer weten over ICQ-Talent Profs en wat we kunnen betekenen voor talenten, opdrachtgevers en ZZP’ers die zoeken naar een opdracht binnen het sociaal domein? Neem dan contact op met Richard Altena via 06-533 253 14 of via Richard@natuurlijkinclusief.nl