Ieder jaar wordt op 1 juli Keti Koti gevierd, zoals ook 2 weken geleden. Keti Koti is de dag waarop Nederland, Suriname en de voormalig Nederlandse Antillen het slavernijverleden herdenken en de afschaffing daarvan uitbundig vieren. Dit jaar wordt extra aandacht besteed aan het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, omdat het 150 jaar geleden is dat de slavernij in Suriname en de Caraïbische eilanden officieel werd afgeschaft.

Excuses
Vorig jaar heeft de regering een historisch gebaar gemaakt door officieel excuses aan te bieden voor het Nederlandse slavernijverleden. En afgelopen zaterdag heeft Koning Willem Alexander ook excuses aangeboden en vergiffenis gevraagd, omdat zijn voorouders destijds niet hebben ingegrepen tegen het systeem. Deze excuses zijn van grote symbolische waarde voor nazaten van tot slaafgemaakte individuen en gemeenschappen die vandaag de dag nog steeds de gevolgen ondervinden van het koloniale verleden. Daarom is het herdenken van de slavernij en het koloniale verleden zo belangrijk: de geschiedenis werkt ook heden ten dage nog steeds door in onze maatschappij en zorgt daardoor nog steeds voor sociale ongelijkheid, structurele discriminatie en geweld tegen Zwarte mensen en mensen van kleur.

d&iSporen van de doorwerking van het koloniale en slavernijverleden
Veel mensen hebben de opvatting dat kolonialisme en het trans-Atlantische slavernijverleden alleen maar iets uit het verleden is. Echter werken de psychologische, sociale en economische gevolgen van deze geschiedenis nog door tot vandaag. Het slavernijverleden zorgt namelijk wereldwijd nog steeds voor ongelijke machtsverhoudingen tussen witte mensen en mensen van kleur. Dat uit zich bijvoorbeeld in alledaagse discriminatie en institutioneel racisme. Met institutioneel racisme wordt het systematisch uitsluiten of discrimineren van niet-witte mensen door gedrag, beleid, werkwijzen of processen binnen onze organisaties of instituties bedoelt.

Voorbeelden hiervan zijn de structurele discriminatie op de arbeidsmarkt, waar mensen met Westerse klinkende namen meer kans maken op een baan of sollicitatiegesprek; of het feit dat mensen met een niet-Westerse migratieachtergrond strenger worden gecontroleerd door de politie of de Belastingdienst. Ook krijg je als Zwart persoon of mens van kleur vaker te maken met afwijzingen op de woningmarkt. Dat komt omdat er vandaag de dag nog steeds (onbewuste) vooroordelen en bepaalde overtuigingen aanwezig zijn, die discriminatie op basis van ras in stand houden. Deze (onbewuste) vooroordelen hebben hun oorsprong in het eeuwenlange slavernij- en koloniaal verleden.

Inclusieve samenleving
Voor het realiseren van een inclusieve samenleving en werkomgeving, waar iedereen gelijke rechten en kansen heeft, ongeacht iemands ras, etniciteit of huiskleur, is het van cruciaal belang om ons bewust te zijn van de geschiedenis en hoe die nog steeds invloed heeft op het heden. Daardoor kunnen we de diepgewortelde patronen van ongelijkheid en discriminatie herkennen en aanpakken. Dit bewustzijn vormt de basis voor positieve verandering, waardoor we gezamenlijk kunnen streven naar een toekomst waarin gelijke kansen voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Daarom wordt er in het Herdenkingsjaar Slavernijverleden bijzondere aandacht besteed aan dit belangrijke onderwerp. Binnen deze context vinden er talloze boeiende activiteiten en bijeenkomsten plaats die zich richten op het thema. Wil je hier meer over weten? Code Diversiteit en Inclusie heeft in een artikel enkele van deze activiteiten op een rij gezet: https://codedi.nl/inspiratie-tips/hier-kun-je-heen-tijdens-keti-koti-en-het-herdenkingsjaar-slavernijverleden.