Als we inclusieve en gelijkwaardige werkomgevingen willen creëren, moeten we ervoor zorgen dat er ruimte wordt gemaakt voor verschillende ideeën, perspectieven en behoeften van medewerkers. Iedereen is uniek en brengt verschillende persoonlijkheden, achtergronden, geloofsovertuigingen, opleidingen of culturen met zich mee en ervaart daardoor soms ook uitdagingen die hen op de werkvloer tegen kunnen houden om volwaardig mee te kunnen doen.
Om deze drempels te verwijderen en voor een gelijkwaardig speelveld te zorgen, moeten wij ons ten eerste identificeren met welke barrières sommige medewerkers op basis van hun identiteit te maken krijgen. Deze kunnen namelijk voor iedereen verschillen.
Hoe doen we dat?
Hoe kunnen we als organisaties uitvinden wat medewerkers nodig hebben? Hoe kunnen we gerichte interventies creëren om bepaalde drempels weg te halen die sommige medewerkers ervaren en die voor uitsluiting en ongelijkwaardigheid zorgen?
Naast het inzetten van surveys over medewerkerstevredenheid, 1-op-1 gesprekken of het organiseren van interne bijeenkomsten rondom D&I waar mensen de ruimte krijgen om hun ervaringen en ideeën te delen, wordt de meerwaarde van medewerkersnetwerken (of in het Engels “Employee Ressource Groups”) hiervoor steeds meer erkend.
Wat zijn medewerkersnetwerken en hoe dragen ze bij aan meer inclusie en diversiteit op de werkvloer?
In de context van D&I bestaat een medewerkersnetwerk meestal uit een groep van mensen die in het algemeen minder vertegenwoordigd zijn in een bedrijf. Deze groepen komen samen om aandacht te vragen voor hun positie en de unieke ervaringen of drempels waarmee ze te maken krijgen, die gelijkwaardige participatie moeilijk maken.
Vaak worden er bijvoorbeeld medewerkersnetwerken gecreëerd voor vrouwen, voor bi-culturele mensen, mensen met een beperking, mensen die neurodivers zijn of mensen van de LHBTQIA+ gemeenschap. Ook bondgenoten (dus werknemers die zich niet identificeren met de identiteitskenmerken van een specifiek medewerkersnetwerk) sluiten vaak aan bij deze groepen om bij te dragen aan een meer inclusieve werkomgeving.
Bij de inzet rondom D&I spelen medewerkersnetwerken door verschillende redenen een cruciale rol:
- Deze netwerken geven minderheidsgroepen een platform en stem waardoor ze aandacht en bewustzijn binnen de hele organisatie kunnen creëren voor hun ervaringen met betrekking tot uitsluiting, vooroordelen, discriminatie of onveiligheid. Dat kan bijdragen aan meer empathie, kennis en begrip voor elkaar en kan ondersteunend zijn bij het verminderen van vooroordelen.
- Netwerkleden zijn de experts op het gebied van hun gemeenschappelijke kenmerk of identiteit en kunnen daardoor waardevolle input leveren voor het anti-discriminatie of D&I beleid van een bedrijf. Ze kunnen dus ook als strategische partners worden ingezet voor bepaalde vraagstukken, werkwijzen en processen binnen een organisatie.
- Medewerkersnetwerken ondersteunen het gevoel van verbondenheid en het gevoel ergens erbij te horen, wat cruciaal is voor het mentale welzijn van werknemers. Dat is namelijk niet vanzelfsprekend voor veel netwerkleden die deel uit maken van een minderheidsgroep binnen hun bedrijf. Ook weten medewerkers die zich identificeren met een bepaald medewerkersnetwerk, maar waar ze nog geen deel van zijn, waar ze terecht kunnen om ondersteuning te krijgen als ze te maken krijgen met discriminatie en uitsluiting.
Als organisaties zich willen inzetten voor meer diversiteit en inclusie kan het daarom waardevol zijn het samenstellen van medewerkersnetwerken te ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door mensen te motiveren om deel te nemen en zich aan te sluiten bij deze netwerken (via diverse communicatiekanalen, door evenementen of tijdens vergaderingen).
Vergroten van draagvlak
Ook het vergroten van draagvlak voor de netwerken is van belang als het gaat om het realiseren en de instandhouding van de groepen. Het creëren van draagvlak op directie en managementniveau is essentieel, dit kan bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van financiële middelen, fysieke ruimte of tijd. Om het draagvlak binnen de hele organisatie te vergroten kan het helpen medewerkers (die nog geen deel uitmaken van de netwerken) proactief hierbij te betrekken en het belang van medewerkersnetwerken te communiceren.
Kunnen wij je helpen?
Zou je graag meer willen weten? Of zoek je ondersteuning in het faciliteren van medewerkersnetwerken? Geen probleem! Wij voorzien jouw bedrijf graag van meer informatie over het thema en hoe wij van Natuurlijk Inclusief® hierin van dienst kunnen zijn. Neem vandaag nog contact met ons op via info@natuurlijkinclusief.nl.