Vorig jaar stemde de eerste kamer tegen het wetsvoorstel voor Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Dat is erg jammer, want het zou een mooie stok achter de deur zijn om diversiteit binnen organisaties te bevorderen. Dit betekent natuurlijk niet dat jouw organisatie er zelf niet mee aan de slag kán. Die mogelijkheid is er en er bestaan voldoende handvatten voor. Zo kun je de factsheet objectieve werving en selectie van Natuurlijk Inclusief® hier downloaden. Een handig overzicht van de te nemen stappen. Toch zijn wij er nooit voorstander van klakkeloos stappen te volgen. Het gaat om het maken van keuzes die passen bij jouw organisatie.

Niet helemaal objectief
Organisaties die het Charter Diversiteit van de SER hebben ondertekend, hebben vaak in een plan van aanpak opgenomen dat ze meer mensen van een bepaalde doelgroep willen aantrekken in hun werving- en/of selectieproces. Dit mag, zolang ze dit hebben opgenomen in beleid. Gericht werven mag niet. Je mag niet zeggen dat je op zoekt bent naar bij voorkeur een vrouw. Wat je wel mag doen is zorgen dat je uitingen niet alleen aansprekend zijn voor mannen, maar ook voor vrouwen; niet alleen voor witte mensen, maar ook voor mensen van kleur, enz. Je zorgt dus dat je open staat voor ‘iedereen’.

werving en selectie

We horen het vaak van organisaties: bij ons is iedereen welkom. Helaas is dat niet hoe het werkt. Die uitspraak en die openheid is niet genoeg voor een diverse en inclusieve organisatie. Als organisaties denk je misschien dat je de deuren open hebt gezet voor iedereen, maar toch blijft steeds dezelfde groep solliciteren. Bij een objectieve werving betrek je de hele organisatie. Het gaat over alle communicatie uitingen, niet alleen die bij een vacature. Het gaat over imago en branding, over de website en het klantcontact.

Zo zie je dat je best diverse mensen kunt aantrekken door objectief te werven. Wel kan het zinvol zijn níet objectief te selecteren, of dit gedeeltelijk objectief te doen. Stel dat je meer vrouwen wil aantrekken in jouw organisatie omdat er bijna alleen maar mannen werken. Je kunt dan in je selectiebeleid opnemen dat bij twee kandidaten met gelijke geschiktheid, van wie één een man is en de ander een vrouw, de voorkeur wordt gegeven aan de vrouw. Dat mag, zolang je dit hebt vastgelegd en kunt onderbouwen.

Er zijn genoeg redenen waarom je de objectieve werving- en selectie net even anders wil aanpakken en dat kan. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt die past bij jouw organisatie, dat je die keuze vastlegt en dat iedereen die ervan af moet weten ook de benodigde kennis heeft.

Binnenkort organiseren we weer een nieuw Webinar voor HR-professionals. Houd de nieuwsbrief in de gaten!

Wil je vandaag al aan de slag met een inclusief werving- en selectieproces? Vraag een adviesgesprek aan via info@natuurlijkinclusief.nl – we luisteren naar jouw specifieke uitdagingen en komen met een advies op maat.