Actueler dan ooit
Actueler dan ooit: Het thema stress. Het Covid-19 virus en alle gevolgen die deze pandemie heeft, levert ons behoorlijk wat stress op. Niet alleen om het virus zelf. Om het werk dat terugloopt en de banen die verloren gaan. Om het jongleren tussen thuiswerken en kinderen die thuis onderwijs volgen. Minder ontmoeten en minder (lichamelijk) contact en tegelijk een beetje te veel digitaal contact en een tekort aan ‘zonder-scherm-lekker-buiten’. Wanneer je al financiële uitdagingen had, dan loop je het risico dat dit meer wordt. En voelde je je al eenzaam, dan is de kans groot dat dit nu erger is. Wanneer je snakte naar het einde van deze lockdown, zakt de moed je in de schoenen bij het idee dat deze met drie weken is verlengd. Al met al een enorme extra stressfactor en geen zekerheid over wanneer die verdwijnt. Dat doet iets met een mens.
Invloed van stress
Het leven in langdurige stress, om wat voor reden dan ook, heeft enorme gevolgen voor mensen. Het beïnvloedt hun denkvermogen en gedrag. Dat laatste heeft dan weer invloed op de omgeving. Wat gebeurt er in je hoofd wanneer je langdurig met stress te maken hebt? Ten eerste is de veroorzaker van de stress de dominante bewoner in het hoofd. Heb je schulden? Dan heb je schulden in het hoofd. Leef je in een onveilige situatie? Dan ben je alleen bezig met te overleven in die onveiligheid. Weet je niet hoe je alle taken en zorgen moet combineren? Dan is het enkel drukte in je hoofd. Niet zo gek dat er vervolgens minder ruimte is voor andere essentiële zaken. Zaken die je nodig hebt om goed te functioneren in het dagelijks leven werken ineens niet meer zo goed. Daarnaast reageer je sneller en heftiger op gebeurtenissen. Je hebt vaak niet eens door dat je dat doet. Jij bent bezig met overleven. Mensen die overleven zijn niet zo goed in het regelen van zaken. Laat dat regelen nu juist belangrijk zijn wanneer jouw leven stressvol verloopt.
Als je bij een gemeente, bij de politie of een maatschappelijke organisatie werkt, heb je dagelijks te maken met mensen die overlopen van de stress. Juist nu kan je dit iets beter begrijpen. Je weet welke mechanismen er aan jou trekken en je ziet om je heen wat er bij anderen gebeurt. Sta daarom even stil bij jouw invloed op de stress van een ander. Want de manier waarop je communiceert en omgaat met regels en processen hebben een enorme impact op jouw klanten, cliënten of deelnemers. Wat jij doet kan stress verminderen of er juist aan bijdragen. Dat laatste is lastig voor die ander, maar ook voor jou. Je bereikt nu eenmaal minder met iemand die zaken niet meer kan overzien.
Begrip voor stress
De volgende keer dat je een boze moeder door de telefoon hoort gillen, een paniekerige inwoner via Teams spreekt of een ondernemer tegenover je hebt die zijn zaken maar niet op orde krijgt, bedenk dan eens dat het best wel eens zo moeilijk kan gaan omdat die ander vastloopt in de stress. Natuurlijk hoef jij je niet naar te laten behandelen. Je kunt wel keuzes maken in hoe je reageert. Straf je wangedrag meteen af of kijk je samen met die ander naar de oorzaak van die reactie? Sluit je het loket zodra iets ‘niet van jou’ is of verwijs je door naar iemand die wel kan helpen? Het belangrijkste is dat je je realiseert wat stress allemaal met een mens kan doen. Het begrip dat jij vandaag toont, krijg je morgen zelf graag van die ander. Ook begrip doet iets met een mens…en laat dat nu eens heel goed werken tegen stress!