We hebben deze zomer een aantal weken lekkere warme dagen gehad. Niet té warm (waar daar houden wij alleen van als we in het buitenland zijn) en niet te lang (want we moeten wel over onze zomer kunnen klagen). Hoewel op het moment van schrijven de auteur uitkijkt op een grijze herfstige dag, zijn haar de afgelopen tijd verschillende verhalen om de oren gevlogen van mensen die een dagje naar ‘het’ strand gingen. Deze mensen waren allen prima in staat door het warme zand te banjeren, bepakt met tassen of slechts met een handdoekje. Maar hoe zat het met de mensen die gebruik maken van een rolstoel?
De website vanatotzreizen.nl biedt uitkomst. Volgens de website bieden diverse stranden zogeheten ‘strandrolstoelen’ die een bezoek aan het strand makkelijker maken. Deze rolstoelen zijn uitgerust met speciale banden of rupsbanden en dus geschikt voor mensen die een rolstoel of rollator gebruiken of voor wie om een andere reden het zand moeilijk te belopen is. Op deze pagina is te zien waar de strandrolstoelen staan en welke typen beschikbaar zijn.
Een aantal stranden in Nederland bieden ook elektrische strandrolstoelen waardoor mensen die hier gebruik van willen maken ook zelf het strand op kunnen gaan. Op pad gaan met het openbaar vervoer, naar een strand en op zoek naar culturele activiteiten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het vraagt vaak enige voorbereiding en dan nog kan er het één en ander misgaan. Zoals Nick Bootsman met enige regelmaat op o.a. LinkedIn verhaalt, is het reizen met de trein voor hem vaak een uitdaging, zeker wanneer de liften op het station het niet doen. De VN ambassadeur maakt zich hard voor bewustwording over en het de uitvoering van het VN Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap, dat in 2016 door Nederland geratificeerd werd.
Maar terug naar het strand. Het is je gelukt er te komen, met of zonder het ov, en je hebt de juiste rolstoel te pakken. Welke stranden in Nederland zijn dan toegankelijk? De eerder genoemde reiswebsite maakt een overzicht: Texel, Wassenaar, Scheveningen, Het Westland en Zeeland bieden toegankelijke stranden. Op de website staat beschreven waar het goed parkeren is om bij de juiste ingang te komen en welke stranden ook een toegankelijk openbaar toilet bieden.
Voor wie op zoek is naar toegankelijke buitenlandse stranden of toegankelijke dagjes uit, kan ook op deze website terecht. Al schrijvend komt het vreemd over om het woord ‘toegankelijk’ ervoor te moeten zeggen. Helaas is het de realiteit dat toegankelijkheid de uitzondering is en zijn dergelijke websites en overzichten nodig. De bekende woorden van dé Wmo-adviseur Sandra Jacobs komen weer boven: “Als we de wereld anders inrichten, zijn minder mensen beperkt”.
Vooralsnog zijn niet alle stranden toegankelijk en kan niet iedereen een dagje weg. Hen voor wie toegankelijke stranden een uitkomst zijn, wensen we nog vele warme dagen toe de komende tijd. Uiteraard niet té warm en niet té lang. We wonen immers in Nederland…