De ramadan is een belangrijke periode van bezinning, saamhorigheid en vasten voor veel van je collega’s. Voor werkgevers is dit een goed moment om na te denken over inclusie op de werkvloer. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich gewaardeerd voelt en optimaal kan blijven functioneren?
Wat betekent de ramadan voor werk?
Tijdens de ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Dit betekent dat ze niet eten, drinken of roken gedurende de dag. De vastenmaand duurt 29 of 30 dagen en eindigt met Eid al-Fitr (Suikerfeest), een feestelijke afsluiting met familie en vrienden.
Fysiek en mentaal vraagt vasten om aanpassingen: energielevels kunnen wisselen en de nachtrust is vaak korter. Werkgevers kunnen hier rekening mee houden door flexibiliteit te bieden en begrip te tonen.
Hoe kun je als werkgever bijdragen aan een inclusieve werkplek?
1. Wees flexibel in werktijden
Sommige medewerkers vinden het prettig om eerder te beginnen en eerder te stoppen, zodat ze in de avond meer rust hebben. Anderen willen juist later starten. Kijk samen naar de mogelijkheden en bied waar nodig maatwerk.
2. Creëer een rustige ruimte
Bied een plek waar vastende collega’s zich even kunnen terugtrekken voor gebed of ontspanning. Dit laat zien dat je rekening houdt met hun behoeften.
3. Stimuleer open communicatie
Bespreek de ramadan binnen je team. Vraag collega’s hoe ze hun werk het beste kunnen indelen en wat ze nodig hebben. Hiermee toon je respect en voorkom je misverstanden.
4. Houd rekening met lunch en vergaderingen
Plan belangrijke overleggen bij voorkeur in de ochtend, wanneer vastende collega’s zich vaak energieker voelen. Ook is het fijn om niet standaard eten en drinken op tafel te zetten tijdens meetings.
5. Geef ruimte voor verlof op Eid al-Fitr
Eid al-Fitr is een belangrijke feestdag voor moslims. Houd er rekening mee dat medewerkers verlof willen opnemen en probeer hierin zoveel mogelijk mee te denken.