Vorige week dinsdag was het Internationale Mannendag. Niet nodig, wel nuttig, om aandacht te vragen voor de bijdrage die mannen kunnen leveren aan emancipatie, en de bijdrage die emancipatie kan leveren aan de levens van mannen.

Het is natuurlijk elke dag al Internationale Mannendag, It’s a Man’s World. Emancipator zet zich in voor mannenemancipatie, om gewelddadige mannelijkheid te voorkomen – ook van mannen tegen zichzelf en elkaar – en om zorgzame mannelijkheid te bevorderen – ook van mannen naar zichzelf en elkaar. Mannen hebben een wereld te winnen als we bevragen, verruimen en veranderen wat het betekent om man te zijn.

Op Internationale Mannendag organiseerden we voor het derde jaar alweer een Open Space bijeenkomst met als motto ‘Gesprekken over mannenemancipatie: een hoopvol antwoord in onzekere tijden’. Want we moeten met elkaar in gesprek over de norm die ongelijkheid en uitsluiting veroorzaakt, over de mythe dat mannen en vrouwen wezenlijk van elkaar verschillen, en de daarmee samenhangende mythe dat alle mannen hetzelfde zijn of zouden moeten zijn.

jensBelangrijker nog dan mannelijkheid als uitdrukking van identiteit van individuen, is mannelijkheid als ordenend principe. Onze maatschappij is ingericht op basis van mannelijke normen. Burgerschap wordt gedefinieerd in plaats van onafhankelijkheid, competitie en daadkracht in plaats van verbondenheid, zorgzaamheid en compassie. En ook de manieren waarop we werken, vergaderen en confereren zijn vaak op mannelijke leest geschoeid. Onpersoonlijk, rationeel, rechtlijnig, doelgericht – in plaats van persoonlijk, invoelend, meebewegend, procesgericht.

Toen we tien jaar geleden met Emancipator begonnen, hebben we besloten dat we met mannenemancipatie niet alleen een vernieuwend thema als inhoud willen brengen, maar dat we ook willen zoeken naar vernieuwende vormen om dit thema mee over te dragen. Dus hebben we vanaf het begin het persoonlijke, politieke en professionele met elkaar verbonden, hebben we onze bijeenkomsten zoveel mogelijk interactief en participatief georganiseerd. is onze samenwerking zoveel mogelijk gelijkwaardig en informeel, en creëren we samen met onze community een cultuur die veilig, inclusief, en transformatief wil zijn. Want we willen niet alleen praten over verandering, maar deze verandering ook zijn, en zelf kunnen beleven!

Een belangrijk element in ons dagelijks werk is de ‘check in’. Voor elk overleg delen we met elkaar hoe het met ons is, nu, op dit moment, of wat je ook maar wilt delen. Deze check in helpt ons te landen in het moment, bij onszelf en met elkaar, en maakt duidelijk hoe we erbij zitten en wat bij ons speelt – wat we dus sowieso meenemen in het overleg, in de dag, en in de samenwerking. Het is een oefening in bewustzijn over onszelf, in het benoemen van gevoelens, en in het luisteren naar elkaar zonder dat we er iets mee hoeven doen. Het is geen therapiesessie, het kunnen trouwens ook hele leuke dingen zijn die gedeeld worden, het is een erkenning van onze menselijkheid die we meenemen in onze professionaliteit.

Onze keuze voor Open Space is ook deel van de verandering die we willen zien in de wereld. In plaats van zelf vantevoren een programma te bedenken en te bepalen wie er spreektijd krijgen, nodigen we alle deelnemers uit zelf op de agenda te zetten waar ze het over willen hebben. Hierdoor wordt zichtbaar en tastbaar wat er speelt bij mensen, waar hun energie zit, en waar ze zich voor in willen zetten. Een belangrijk element van Open Space is de Wet van Mobiliteit, die iedereen uitnodigt om daarheen te gaan waar je energie stroomt, in plaats van ergens te blijven zitten waar je nu eenmaal bent, omdat het onbeleefd zou zijn tussendoor weg te gaan. De kruisbestuiving die ontstaat wanneer mensen tussen verschillende break out sessies bewegen is goud waard!

Tussen de check in en Open Space zit een heel scala aan mogelijkheden om de verandering die we willen zien in de wereld ook werkelijk te zijn en te ervaren in de praktijk.

We gaan graag met geïnteresseerden in gesprek over hoe je de organisatie kan worden die je wilt zien in de wereld!

Jens van Tricht, directeur-bestuurder
jens@emancipator.nl