In het hele inclusie verhaal blijft SROI toch een beetje een vreemde. Social Return on Investment is een inkoopinstrument. Bij aanbestedingen van de overheid die de aanbestedingsdrempel overstijgen wordt een SROI-verplichting aan de voorwaarden toegevoegd. In de meeste gevallen zal 5% van de contractwaarde door de gegunde leverancier ingezet moeten worden t.b.v. sociale en maatschappelijke doelstellingen. In de praktijk betekent dit ofwel iemand vanuit ‘de SROI-doelgroep’ een dienstverband of stage aanbieden, of een maatschappelijke activiteit organiseren of betalen ofwel producten en diensten inkopen bij sociale ondernemers.
We merken dat met name een aantal groepen het lastig vindt de SROI-verplichting in te vullen:
- Brokers in de arbeidsbemiddeling
- Bedrijven die geen mogelijkheid hebben mensen aan te nemen
- Adviesbureaus die inschrijven op prestatiegerichte opdrachten
Gelukkig zijn er ook voor deze partijen voldoende mogelijkheden om de SROI-verplichting in te vullen en in dit artikelen lichten we er een aantal uit.
1. Bied een stageplek aan
Bij de meeste opdrachtgevers heb je de mogelijkheid een stage of leerplek aan te bieden in het kader van een BOL- of BBL-opleiding. Dikke kans dat er opleidingen zijn in de richting waar jij ondersteuning kunt gebruiken. Zo bied je bijvoorbeeld een stageplek aan een student in de richting van accountmanagement, communicatie of arbeidsbemiddeling. Een mooie kans om tijdelijke uitdagingen te overbruggen en van een nieuwe generatie te leren. Let wel: de student moet begeleid kunnen worden en zal nooit een volwaardige functie mogen draaien – de stage is immers onderdeel van het leerproces.
2. Maak afspraken met onderleveranciers
Als broker binnen de arbeidsbemiddeling werk je met onderleveranciers die kandidaten aanbieden op de aanvragen die jullie hebben binnengehaald. De neiging kan zijn de SROI-verplichting één op één aan die leverancier door te zetten, maar dat is niet een goed idee. Niet alle leverancier zijn bij machte iemand in dienst te nemen en als de voorwaarden onprettig zijn, dan heb je kans dat ze hun heil elders zoeken. Maak daarom in co-creatie afspraken waarmee je tegemoet komt aan de mogelijkheden van jouw leveranciers en daarmee ook zelf een deel van de verplichting op je neemt.
3. Team samen met andere ondernemers
Binnen de arbeidsbemiddeling, maar ook zeker in andere sectoren, kan het verstandig zijn met concullega’s samen te werken. In je eentje in zo’n SROI-verplichting misschien lastig, maar samen kom je een heel eind. Maak gebruik van ieders expertise en mogelijkheden en leg de afspraken die je maakt vast. Zo voorkom je dat één van de partijen druk is en de rest meelift op de goede bedoelingen.
Ook kan je je verbinden met sociale ondernemers om daar producten en diensten af te nemen die van toegevoegde waarde zijn voor jouw bedrijf. In elke regio zijn sociale ondernemers verzameld op een platform of iets dergelijks, maak dus gebruik van de lokale talenten.
4. Zet een SROI-loket op
Eén van de diensten die ons SROI Expertisecentrum biedt is het opzetten van een SROI-loket. Je start met een scan waarmee gezocht naar mogelijkheden om structureel SROI-verplichtingen mee in te vullen. Met andere woorden; je creëert een doorlopende invulling en dit is met name interessant voor bedrijven die aan veel aanbestedingen deelnemen. Vervolgens richten we een loket voor je in waar alle administratieve zaken rondom de SROI-verplichting voor je uit handen wordt genomen. Zo ben je als bedrijf ten allen tijde verzekerd van een goede invulling die ook nog eens bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen.
5. Leg alles goed vast
Word je ook wel eens gevraagd als gastspreker of om een workshop te geven in het kader van een sociaal/maatschappelijke activiteit? Dit kun je in veel gevallen opvoeren als invulling van een SROI-verplichting. Leg daarom bij dergelijke activiteiten altijd vast de datum, waar je de activiteit uitvoert en bewaar zaken als een flyer met aankondiging of foto’s (nog beter: zorg dat je foto’s maakt) zodat je ze kan opvoeren als bewijsstukken wanneer dit nodig is. Ook als je het niet direct nodig hebt.