Archief van de maand: augustus, 2019

Social Return & de Rijksoverheid

Social Return & de Rijksoverheid

Social Return is een thema dat over de hele breedte van de maatschappij én het bedrijfsleven relevant is. Hoe gaat de Rijksoverheid eigenlijk om met Social Return? Hoe kijkt ze vanuit dat perspectief naar de arbeidsmarkt en welke instrumenten zet de Rijksoverheid in om Social Return on investment (SROI) te bevorderen?
Vanuit haar missie en doelstellingen en gevoed door haar eigen ervaringen kijkt ICQ-Talent Profs naar de arbeidsmarkt en de effecten van de inzet op Social Return op die arbeidsmarkt. De kennis en ervaringen daarmee opgedaan deelt ICQ-Talent Profs graag met haar netwerk.
De Rijksoverheid wil dat iedereen zoveel mogelijk meedoet in de samenleving. Werk en inkomen moeten bereikbaar zijn voor eenieder die dat wil. Zij stimuleert dit onder andere via de inkoop van diensten en goederen en bevordert dat ondernemers bij aanbestedingen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Er zijn meerdere toepassingsvormen van Social Return binnen het Rijk.

Maatwerk voor Mensen

Op 1 januari 2018 is een nieuwe rijks brede werkwijze Social Return ingegaan, onder de noemer Maatwerk voor Mensen (MvM). De vernieuwde werkwijze biedt inkopers van de Rijksoverheid meer steun en kansen om met Social Return aan de slag te gaan. De standaard mogelijkheden in de klassieke uitvoeringsvariant SROI 1.0 per (1 juli 2011) worden in SROI 2.0 vervangen door maatwerk.

Van generiek naar maatwerk

Maatwerk voor Mensen heeft een innovatief karakter. In deze nieuwe werkwijze SROI 2.0 is sprake van een vormvrijere invulling. Hierbij is Social Return geen checklist meer, maar meer een doel dat opdrachtgevers en opdrachtnemers gezamenlijk bepalen en uitvoeren. Echter, de klassieke uitvoeringsvariant SROI blijft van kracht zolang niet voor een vormvrijere maatwerk-variant is gekozen. Social Return moet als contractvoorwaarde worden opgenomen in alle aanbestedingen van werken en diensten boven de 250.000 euro. Een voorbeeld van zo’n voorwaarde is dat de opdrachtnemer bij de uitvoering van de opdracht 5% van de loonsom inzet met stageplekken en daarmee werkervaringsplekken creëert.

Uitgangspunten voor het Rijk

In de vernieuwde werkwijze staan de volgende punten centraal:
• Social Return wordt breder ingezet om de sociale opgave waar het Rijk voor staat waar te maken. Dat duidt op: Een bredere doelgroep (van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt) en een vormvrijere invulling en/of bedienen van bredere sociale doelstellingen
• De Interdepartementale Commissie Inkopen en Aanbesteden (ICIA) biedt en organiseert ruimte en steun voor categoriemanagers en inkopers voor het uitvoeren van nieuwe proeftuinen Social Return met maximale maatschappelijke meerwaarde.
• Bij alle aanbestedingen van werken en diensten wordt de uitvraag aangepast aan de kansen en mogelijkheden in de betreffende categorie, markt en sector binnen de juridische kaders.

Leren en experimenteren met proeftuinen

Een proeftuin Social Return is een werkwijze die ruimte biedt om tijdens een aanbestedingstraject, of gedurende de gehele contractperiode, te leren en te experimenteren met de inzet van Social Return. Op deze manier kan onderzocht worden op welke manier zo veel mogelijk sociale impact gemaakt kan worden. Van de opbrengsten van de proeftuinen leert de hele Rijksoverheid. De proeftuinen maken een vormvrije invulling mogelijk, waarbij uiteraard wel de nodige uitgangspunten, hulp en ondersteuning wordt geboden.

Maatwerk voor Mensen: Netwerk

De Rijksoverheid heeft de website voor Maatwerk voor Mensen gelanceerd, dat fungeert als centraal punt voor kennis en inspiratie over de nieuwe werkwijze Social Return voor Inkoopprofessionals, HR professionals en leveranciers van het Rijk. Het netwerk Maatwerk voor Mensen bestaat uit professionals die vanuit een inkoop-, hrm- of leveranciers-functie samen vorm willen geven aan Social Return. Zie https://www.maatwerkvoormensen.nl/.

Wat betekent Social Return on Investment (SROI) voor uw bedrijf?

U kunt op verschillende manieren in aanraking komen met SROI. Misschien levert u diensten aan lokale, regionale of Rijksoverheden en heeft u, om te mogen leveren aan de overheid, te voldoen aan verplichtingen. Misschien wilt u met uw bedrijf iets teruggeven aan de maatschappij door werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt een arbeidsplaats te bieden en wilt u inzichtelijk maken wat uw bedrijf al doet als het over SROI gaat? ICQ-Talent Profs kan u daarin bijstaan en adviseren.

ICQ-Talent Profs speelt in op twee ontwikkelingen; enerzijds de alsmaar toenemende schaarste op de arbeidsmarkt en anderzijds de groeiende bewustwording van het belang om sociaal, maatschappelijk, verantwoord en duurzaam te ondernemen. Vraag en aanbod op de arbeidsmarkt sluiten onvoldoende op elkaar aan. Hierdoor heeft een grote groep potentieel talent moeite een passende werkkring te vinden, waardoor een gedeelte van die groep aan de kant zit.

ICQ-Talent Profs is dè dienstverlener binnen ICQ-Groep die werkgevers ondersteunt waar het Social Return betreft, o.a. door het bieden van een overlegplatform waar kennis, kunde en business worden gedeeld. Eveneens dragen we er zorg voor dat we met gerichte coaching, training, begeleiding en bemiddeling ongekend talent weer aan het werk helpen. ICQ-Talent Profs maakt talenten zichtbaar, voor bedrijven en voor de mensen zelf.

Meer weten over Social Return en de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem contact op met ons via erik@icq-groep.nl