ICQ Groep en Natuurlijk Inclusief® nemen deel aan de landelijke City Deal Impact Ondernemen (CDIO). Dit doen wij omdat wij ervan overtuigd zijn dat elke organisatie impact kan maken. Belangrijke doelgroep binnen de CDIO zijn de gemeenten en overige overheden. Wij vinden het namelijk wenselijk dat alle inkoop die zij doen – van het bloemetje op secretaresse dag tot aan de grote aanbestedingen – impact maakt. Dit betekent dus ook dat overheden niet enkel hun verantwoordelijkheid verleggen d.m.v. bijvoorbeeld een SROI-verplichting, maar zelf ook impactvolle keuzes maken.

In de werkgroep Impactvol Inkoopbeleid van de CDIO maken we ons daarom ook hard voor het normaliseren van inkopen met impact. Er is een urgentie om zaken anders te doen, ziet de werkgroep. Naast louter economische impact hebben we een verantwoordelijkheid om maatschappelijke impact te maken. Er staan 1.1 miljoen mensen aan de rand van de arbeidsmarkt, we hebben te maken met een klimaatcrisis en uitputting van onze grondstoffen. Kortom: we moeten wel.

Inkoop is de nummer 1 van de instrumenten om impact mee te maken en biedt ook veel kansen. De overheid spendeert namelijk 80 miljard per jaar aan inkoop. Gemeenten zijn daarbij wettelijk verplicht om impact te maken in hun inkoop. Artikel 1.4 lid 2 van de Aanbestedingswet 2012 zegt: De aanbestedende dienst of het speciale-sectorbedrijf draagt zorg voor het leveren van zo veel mogelijk maatschappelijke waarde voor de publieke middelen bij het aangaan van een schriftelijke overeenkomst als bedoeld in het eerste lid (onder bezwarende titel).

De werkgroep Impactvol Inkoopbeleid haalde bij gemeenten op waar zij belemmeringen zagen om impactvol in te kopen. Op basis hiervan maakten wij een juridische onderbouwing, een beleidsdocument, verzamelden we best practices en zorgden we voor handvatten om gemeenten mee te ondersteunen.

Inkopen met impact is veelal versnipperd en (te) laag belegd binnen gemeentelijke organisaties. Voor de uitvoering van Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen en Inkoop (MVOI) moeten we zijn bij een inkoopadviseur. Voor Social Return spreken we een social return coördinator. Hebben we het over de circulaire economie dan is onze gesprekspartner een beleidsadviseur van Economische Zake (EZ). De programmamanager EZ gaat weer over Impact Ondernemen en we zouden niet weten wie we moeten spreken over sociale vernieuwing in een wijk. Uiteindelijk zijn al deze gesprekspartners niet de mensen die beslissen; dat doen budgethouders met de Gemeentesecretaris als leidinggevende van deze groep.

Daarom doen we een oproep aan gemeenten met de vragen: Wat heb je nodig om impact ondernemen verder te brengen in je gemeente? Welke steun is (of welke instrumenten zijn) er nodig om ervoor te zorgen altijd impact maken de nieuwe norm wordt?

Speciaal voor gemeenten schreef Natuurlijk Inclusief® mee aan het document ‘Implementatie Impactvol Inkoopbeleid’. Dit document sluit direct aan op het MVOI-Manifest dat door veel gemeenten werd of wordt getekend en draagt bij aan een doorontwikkeling waarbij kopen met impact altijd mogelijk is. Download hier direct het document!

De werkgroep Impactvol Inkoopbeleid van de CDIO is met verschillende gemeenten in gesprek over de implementatie van een impactvol inkoopbeleid. De leden van de werkgroep bieden hier ook ondersteuning in. Vraag een vrijblijvend gesprek aan via info@natuurlijkinclusief.nl o.v.v. ‘impact’ om met ons de mogelijkheden voor jouw gemeente te verkennen.