Elk jaar op 1 juli is het Keti Koti. Deze Surinaamse feestdag bestaat ter herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’. Voor veel mensen is dit een belangrijke dag. Om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij en hoe betrekkelijk kort geleden dit was. Enerzijds om te vieren en anderzijds om ons te realiseren dat er nog zoveel slavernij en mensenhandel bestaat en dat we er nog lang niet zijn. Door heel het land worden activiteiten georganiseerd. Voor wie hier aandacht aan wil besteden, kan het fijn zijn op 1 juli niet te hoeven werken.

Bij Natuurlijk Inclusief® kiezen onze collega’s zelf welke dagen ze vrij willen hebben. Dat kunnen de ‘gebruikelijke’ dagen zijn zoals Pasen, Pinksteren en Hemelvaart, maar dat mogen ook heel andere data zijn. Sowieso houden we rekening met de niet-Christelijke religieuze dagen. Daarnaast vinden we het belangrijk ruimte te bieden aan andere dagen die voor onze collega’s iets betekenen, en Keti Koti is daar één van.

Wist je dat je als werkgever hier ook voor kunt kiezen? Het lijkt misschien ingewikkeld, toch valt dat in de praktijk heel erg mee. Zo kan het kiezen van verschillende data ervoor zorgen dat je als bedrijf de vrije uren mooier verdeeld hebt dan dat gebruikelijk is. Bovendien bespreek je tijdens het arbeidsvoorwaarden gesprek al welke data de nieuwe collega vrij wil hebben. Zorg er wel voor dat van tevoren duidelijk is dat die vraag komt, zodat men er even over na heeft kunnen denken.

Eigenlijk is het niet meer van deze tijd om vast te houden aan de standaard vrije dagen. Iedereen heeft het recht op ruimte (en vrije tijd) om de eigen levensovertuigingen te kunnen vieren of om bij belangrijke data stil te kunnen staan.

Keti Koti is een voorbeeld en tegelijk ook een belangrijk voorbeeld.

👉 Wanneer zet jij als werkgever deze belangrijke stap?

Keti Koti mogelijkheid tot opname als feestdag binnen organisaties