Natuurlijk Inclusief® heeft de afgelopen jaren nauw samengewerkt met gemeenten, UWV en bedrijven op het thema Wet Banenafspraak. We hebben signalen opgehaald, sessies verzorgd en over oplossingen gesproken.

Vorig jaar juni ging Natuurlijk Inclusief® in gesprek met beleidsmakers Wet Banenafspraak van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. We deelden onze bevindingen, spraken over oplossingen en daarnaast deden we een aantal aanbevelingen. Vandaag delen we de eerste aanbeveling.

Aanbeveling 1:
Vertel een gezamenlijk verhaal over de inclusieve arbeidsmarkt. Een die niet alleen de professional aanspreekt, maar ook de ‘gewone’ inwoner. Wij zijn samen de inclusieve samenleving en arbeidsmarkt. Dit is niet een feestje van de overheid, sociale partners en werkgevers. Dit is een feestje van ons. Omdat onze samenleving hier sterker, mooier, inclusiever, completer van wordt. Het gaat over jou.

Deze eerste aanbeveling is meteen een heel belangrijke. De inzet op de inclusieve arbeidsmarkt is verdeeld over verschillende beleidsterreinen, met verschillende uitgangspunten en gescheiden financiële stromen. Dat is hoe Nederland werkt.

  1. Deze fragmentatie heeft drie duidelijke gevolgen:
    Professionals blijven bij hun eigen stuk en leren niet meer integraal te kijken.
    Hierdoor missen we belangrijke verbindingen en zijn wetten en regels leidend boven de mens;
  2. Instrumenten kunnen in gelijke omstandigheden niet altijd worden ingezet omdat het ‘label’ verschilt.
    Hierdoor wordt de participatie van groepen mensen beperkt omdat ze niet aan de juiste voorwaarden voldoen én blijven speciale banen onvervuld omdat de juiste mensen niet beschikbaar zijn;
  3. De samenleving staat op afstand van dit onderwerp, terwijl inclusie over ons allemaal gaat. Hierdoor blijven bepaalde vooroordelen en stigma’s hardnekkig in stand, zien we inclusie als iets aparts in plaats van onze normale staat van zijn en ervaren bedrijven weinig druk vanuit de samenleving het beter te doen.

Hebben we dan alles opgelost? Nee, veel uitdagingen bestaan dan nog steeds. Het verschil is dat we ons hier gezamenlijk verantwoordelijk voor maken. De kans dat er dan oplossingen ontstaan is groter. Het risico op mismatches kleiner. Het is geen opgave meer, maar een kans.

Samen zijn we de inclusieve samenleving. Samen vormen we de inclusieve arbeidsmarkt. Het gaat over jou!