Toen in 2022 duidelijk werd dat we het jaar erop een Werkconferentie Wet Banenafspraak zouden organiseren, was het een duidelijke to-do op zoek te gaan naar een inclusieve locatie. Inclusief in de breedste zin van het woord; dat gaat over toegankelijkheid en ook over alle mogelijkheden om succesvol deel te kunnen nemen.
Landgoed de Horst
Al snel kwam de prachtige locatie Landgoed de Horst op ons pad. Een evenementslocatie die goed bereikbaar is met de auto (met parkeerplaatsen op eigen terrein) en het openbaar vervoer. De gebouwen waar wij gebruik van maken beschikken over een gehandicaptentoilet en diverse plekken om tussendoor te ‘ontprikkelen’.
Inclusie
Het is voor ons heel vanzelfsprekend om inclusie in de breedste zin mee te nemen. Toch moeten ook wij ons onderzoek doen om ervoor te zorgen dat we alles meenemen.
Zo hebben we intern een aantal mensen die zich af en toe willen terugtrekken, iemand die een scootmobiel gebruikt en één van onze sprekers zit in een rolstoel. Maar als je zelf of in je omgeving niet met ‘inclusieve uitdagingen’ te maken hebt, vraagt het iets meer denkwerk in de voorbereidingen. Dat doen we dan ook graag.
Gebarentolk
Een vraag die tijdens onze brainstormsessies voorbij kwam was: “Moeten we ook een gebarentolk regelen?”. We zijn toen teruggegaan naar de kern. Onze primaire doelgroep bestaat uit professionals die werken met de uitvoering van de Wet Banenafspraak. Onder hen kunnen zeker mensen zijn met een auditieve beperking, maar op voorhand weten we dit niet. De kans bestaat dat je dan een gebarentolk voor niks inhuurt. Dat bedrag kan je ook aan andere dingen besteden, zoals een boeiende spreker.
We besloten in onze communicatie de volgende vraag mee te nemen: “Heb je iets nodig om succesvol aan de werkconferentie deel te nemen, geef het bij ons aan”. Hiermee voorkomen we onnodige maatregelen, en kunnen we inspelen op vragen die de deelnemers wél hebben. Om in onze communicatie rekening te houden met mensen met een auditieve beperking, zorgen we dat onze filmpjes ondertiteld zijn.
Samenwerken
Of een evenement inclusief en toegankelijk is, hangt dus van meer af dan alleen de locatie. Je moet als het ware in de huid kruipen van je deelnemers en je afvragen wat zij nodig hebben om de dag op een fijne manier te kunnen meemaken.
Samen werken aan inclusie gaat vaak vooral om met elkaar mee te denken en open te staan voor nieuwe ideeën (zo kreeg ik vóór het schrijven van dit stuk te horen dat de meeste mensen de term invalide onprettig en validerend vinden – zie daarom een andere beschrijving van het toilet). Bij Natuurlijk Inclusief® leren we elke dag weer meer. Heb jij een tip voor ons of wil je ons bewust maken van iets waar jij als deelnemer tegenaan loopt? Laat het ons weten!
Zo gaan we elke dag een stukje dichter naar dat Natuurlijk Inclusief Nederland toe.
Nieuwsgierig naar deze locatie en de diverse werksessies? Meld je dan snel aan, want vol is vol!